ОСТАННІ НОВИНИ

Настоятель Святогірської лаври «злив» росіянам позиції ЗСУ

Наталя Дуляба

|

Підозру в Україні оголосили ще одному московському попу – настоятелю Святогірської лаври УПЦ МП митрополиту Арсенію. Про це Львівському порталу повідомили в СБУ.

За даними слідства, клірик під час літургії «здав» окупантам розташування блокпостів Сил оборони у Краматорському районі на Донеччині.

Тоді вікарій під відеозапис назвав прихожанам адреси блокпостів українських військ. Згодом це відео опублікували на сайті лаври та в місцевій групі Телеграм-каналу.

«Таким чином клірик намагався завуальовано «злити» агресору місця дислокації українських блокпостів у фронтовому районі», – йдеться у повідомленні.

Встановлено, що митрополит УПЦ МП ще до початку повномасштабного вторгнення Росії висловлював прокремлівські наративи щодо війни в Україні. Про це свідчать неодноразові інтерв’ю, в яких він називав збройну агресію РФ «громадянським конфліктом».

На підставі зібраних доказів митрополиту оголосили підозру за ч. 2 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (поширення інформації про переміщення, рух або розташування ЗСУ за можливості їхньої ідентифікації на місцевості).

Клірику загрожує до 8 років позбавлення волі. Наразі вирішується питання щодо обрання йому міри запобіжного заходу. Розслідування триває.

Як відомо, 55-річний митрополит Арсеній (справжнє ім’я Ігор Яковенко) є намісником Свято-Успенської Святогірської Лаври УПЦ МП та вікарієм Донецької єпархії. За даними з відкритих джерел, має громадянство Росії.

Наприкінці 2022 року українське громадянство митрополита Арсенія та ще низки діячів УПЦ МП призупинено указом президента.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *