ОСТАННІ НОВИНИ

Знищений літак А-50 був новою модернізованою версією: деталі від ГУР

Наталя Дуляба

|

Літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50, який 23 лютого збили українські військові над Азовським морем, пройшов модернізацію. Про це Львівському порталу повідомили у Головному управлінні розвідки Міноборони України.

Успішну операцію провели Повітряні Сили спільно з розвідкою. Літак А-50У збили поблизу міста Пріморско-Ахтарск на Азовському морі. При цьому це була нова модернізована російська версія літака (ДРЛВ А-50У).

Останній зліт це повітряне судно здійснило 23 лютого о 15:50 з аеродрому «Ахтубінск» та мало виконувати терористичні завдання РФ поблизу населених пунктів Пріморско-Ахтарск –Ззєрноґрад.

Різке падіння швидкості та висоти підбитого літака А-50У радари зафіксували поблизу міста Єйськ о 18:45.

Збиття модернізованого російського А-50 ВКС РФ також підтверджують радіоперехоплення розмови екіпажу прикриття Су-35. Один із російських пілотів у радіоефірі повідомляє, що спостерігав роботу ППО, спалах та вибухи.

«Додатковою ознакою успіху операції є наказ припинити місії для двох літаків Су-35, а також трьох бортів Су-34 ВКС РФ , які виконували завдання поблизу населеного пункту Міллєрово – частина з них планувала завдати авіаударів поблизу Авдіївки», – кажуть у воєнній розвідці України.

У ГУР додають, що літак А-50У – це повітряний командний пункт, який Росія використовує для дальнього радіолокаційного виявлення, управління та наведення для ударів по Україні ракетами зі стратегічної авіації. Його вартість становить 350 мільйонів доларів.

Літаків такого типу у РФ залишились одиниці.

Нагадаємо, це вже третій збитий літак А-50 росіян. Востаннє ЗСУ такий «вполювали» 14 січня в Приазов’ї. Тоді було знищено також повітряний пункт управління росіян Іл-22.

Крім того, літак А-50 вивели з ладу білоруські партизани на авіабазі «Мачулищі» в лютому 2023 року.

Літак А-50 фактично слугує «очима» окупантів. Завдяки ньому вони ведуть розвідку та наводять ракетні удари по Україні. Втрата такого повітряного судна, як зауважували наші військові, позначиться на подальших ракетних обстрілах.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *