ОСТАННІ НОВИНИ

На фронт відправили 2000 «окопних» РЕБів українського виробництва

Наталя Дуляба

|

Військовим на фронт передали 2000 одиниць засобів радіоелектронної боротьби ближньої дії, створених українськими розробниками. Про це повідомив віцепрем’єр-міністр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

«Окопні» засоби РЕБ створили українці у межах оборонного кластера Brave 1, адже до повномасштабної війни в Україні не було жодної розробки РЕБу ближньої дії. Тепер, як каже міністр, ця сфера почала активно розвиватися, і вже сьогодні є «десятки технологічних рішень», які держава може купувати для фронту.

На закупівлю 2000 РЕБів ближньої дії із держбюджету витратили 180 млн грн. Більшу частину із них Генштаб уже розподілив та передав військовим на найгарячіші ділянки фронту.

Зазначимо, що засіб радіоелектронної боротьби ближньої дії, який називають ще «окопний», точково захищає військових та їхні позиції, бронетехніку, автомобілі для евакуації. Він глушить російські FPV-дрони, дрони-скидачі й дрони-розвідники та таким чином дозволяє зберегти як життя військовослужбовців, так і техніку.

«Далі контрактуватимемо нові партії. Наше стратегічне завдання – щоб кожен підрозділ та кожна одиниця техніки, яка потребує захисту РЕБ, його отримала», – запевнив Михайло Федоров.

Як додають у кластері Brave 1, сьогодні вони зареєстрували уже понад 100 розробок, 9 з яких вже кодифіковані за стандартами НАТО. Завдяки такій увазі до розвитку засобів РЕБ вдалось створити ринок виробників, на якому вже працюють понад 50 розробників та виробників різного рівня.

Водночас у кластері додають, що продовжують шукати і підтримувати українські інноваційні команди, які готові запропонувати технологічні рішення для створення ефективних систем радіоелектронної боротьби та розвідки. Пріоритет – засоби РЕБ саме ближньої дії.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *