ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові врятували дитину зі смертельно небезпечним ускладненням вітрянки

Наталя Дуляба

|

Львівські хірурги врятували 8-річну дівчинку, у якої вітрянка спровокувала гнійну пневмонію та бактеріальне ураження організму. Про це Львівському порталу повідомили у дитячій лікарні святого Миколая.

8-річна Маргарита захворіла на вітрянку (вітряну віспу) наприкінці грудня. Окрім висипу, вона мала високу температуру. За тиждень хвороби дівчинці стало ще гірше: з’явився кашель, задишка. Дитину забрала «швидка», її відразу поклали в реанімацію інфекційної лікарні.

Там медики з’ясували, що через вітряну віспу організм ослаб, тож Маргарита захворіла на пневмонію. Недуга не піддавалась лікуванню, виникли ускладнення. Тож дівчинку скерували до Львова у лікарню святого Миколая.

Школярці провели комплексне обстеження: бронхоскопію, комп’ютерну томографію та рентген. І лише тоді встановили діагноз: бактеріальна деструкція та ателектаз правої легені, правобічний піопневмоторакс і функціонуюча легенево-плевральна нориця. Простіше кажучи, права легеня дитини була оповита гноєм. В органі навіть прогнив утвір, через який цей гній та повітря потрапляли у плевральну порожнину.

«Плевральна порожнина – це так звана коробка, у якій знаходяться наші легені. Не можна допускати того, щоби туди потрапляло повітря, гній тим паче. Через те, що в Маргаритки у плевральній порожнині був і гній, і повітря, права легеня вже не могла нормально функціонувати. Орган не стискався і не розправлявся при диханні, як би це мало бути в нормі», – розповів завідувач хірургічним відділенням лікарні святого Миколая Денис Конопліцький.

Такий стан, за словами лікарів, становив загрозу для життя дитини, адже без термінового втручання права легеня могла загинути. Ба більше бактеріальний процес загрожував поширитися на всі інші життєво важливі органи і тоді б вони відмовили.

Оперувати Маргариту хірурги вирішили мініінвазивно, тобто роблячи лише кілька мініатюрних проколів. Спершу дівчинці очистили легеню та плевральну порожнину від гною, наскільки це було можливо. Після зниження тиску легеня змогла розправитись.

Далі важливо було, аби нориця, тобто прогнилий утвір, затягнулася. Для цього лікарі встановили дренаж, за допомогою якого продовжили відсмоктувати залишки гною з органу.

«Це спрацювало. Гній повністю вийшов, а утвір затягнувся. Легені дівчинки вже нормально функціонують, вона може повноцінно дихати», – йдеться у повідомленні.

Після тривалого лікування Маргаритку нарешті виписали додому. Медики кажуть, що вона вже повністю одужала.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *