ОСТАННІ НОВИНИ

ЄС схвалив безмитний експорт української агропродукції

Ольга Денисяка

|

Європейський парламент і Європейська рада попередньо погодилися ще на рік призупинити дію імпортних мит і квот для української сільськогосподарської продукції, проте з більшим захистом для європейських фермерів. Про це повідомляє hromadske.

Європейські інституції вважають, що безмитний і безквотний режим допоможе стабілізувати українську економіку в умовах російської агресії та сприятиме поступовій інтеграції країни до внутрішнього ринку ЄС.

Однак домовилися дати європейським фермерам більше гарантій захисту. Так, якщо на ринку ЄС чи на ринках однієї або кількох країн виникнуть значні порушення через український імпорт, наприклад пшениці, то Єврокомісія «може застосувати будь-які швидкі заходи, які вважатиме за потрібне».

Наприклад, можуть негайно припинити експорт «чутливих» сільськогосподарських продуктів, а саме птиці, яєць, цукру, вівса, крупи, кукурудзи та меду.

Учасники переговорів також погодилися, що якщо імпорт цих продуктів перевищить середні обсяги, зафіксовані у другій половині 2021 року та протягом 2022 і 2023 років, мита запровадять повторно.

Крім того, Єврокомісія зобов’язалася посилити моніторинг імпорту зерна, зокрема пшениці.

Європейські законодавці також схвалили рішення Єврокомісії обговорити постійну лібералізацію тарифів з Україною в межах процесу перегляду Угоди про асоціацію, щойно буде завершено законодавчу процедуру стосовно тимчасової лібералізації, і підтримувати активну участь у цьому процесі.

Тепер Європарламент і Єврорада повинні дати остаточне зелене світло тимчасовій угоді під час другої частини сесії у квітні.

Угода про асоціацію між Україною та ЄС, включно з поглибленою зоною вільної торгівлі, забезпечила українським компаніям більший доступ до європейського ринку з 2016 року.

Після того, як росія розпочала повномасштабне вторгнення, ЄС у червні 2022 року запровадив безмитний доступ усіх українських товарів до ЄС.

Ці заходи продовжили на один рік у 2023-му, а в січні Єврокомісія після протестів фермерів запропонувала продовжити «експортний безвіз», але з додатковими гарантіями для захисту ринку ЄС.

У березні Єврорада і Європарламент досягли згоди щодо лібералізації торгівлі з Україною, але пізніше країни-члени внесли поправки до тексту. Тому виникла необхідність нових переговорів, які завершилися новою попередньою угодою.

Для Молдови Європарламент вирішив продовжити подібні заходи ще на рік.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *