ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівщині стрімко зростає кількість жертв СНІДу: цього року цифра хворих збільшилась на понад 50%

Катерина Родак

|

За оновленими оцінками щодо ВІЛ/СНІДу, на початок 2017 року в Україні 238 тисяч людей живуть з ВІЛ (всі вікові категорії). Про це Львівському порталу повідомили у департаменті охорони здоров’я Львівської ОДА.

 

За даними департаменту, у  2017 році в країні щодня реєструється 48 випадків захворювання на ВІЛ-інфекцію, 24 захворювання на СНІД та 8 випадків смерті від СНІДу.

Розвиток епідемії ВІЛ-інфекції/СНІДу в Львівській області має ті ж закономірності, що й в цілому в Україні.

На 1 жовтня 2017 року в області під медичним спостереженням перебувало 3469 ВІЛ-позитивних, в тому числі 1123 особи –  хворі на СНІД.

За 9 місяців 2017 р. взято під медичне спостереження 331 особу з вперше встановленим діагнозом ВІЛ-інфекція.

«Турбує зростання захворюваності на СНІД: з 120 випадків за 9 місяців 2016 року до 184 випадків за 9 місяців 2017 року», – наголошують у департаменті ЛОДА.

У структурі шляхів передачі ВІЛ-інфекції серед зареєстрованих осіб з діагнозом ВІЛ-інфекція продовжує зростати частка осіб із статевим шляхом інфікування ВІЛ, і за 9 місяців 2017 року досягла 58,6%. Відповідно, частка осіб, які інфікувалися ВІЛ внаслідок введення наркотичних речовин ін’єкційним шляхом, за цей період залишається стабільною і складає 26,9%.

Найбільш поширеною асоційованою інфекцією у хворих на СНІД є туберкульоз. Туберкульоз залишається також основною причиною смерті хворих в стадії СНІДу.

Епідемія ВІЛ-інфекції у Львівській області поширюється уже не тільки в групах найбільш високого ризику інфікування ВІЛ, а й серед загального населення. Практикою доведені доцільність, корисність і виправданість саме превентивних заходів та дій, спрямованих на попередження поширення ВІЛ.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *