ОСТАННІ НОВИНИ

Відтепер незрячі діти зможуть «подивитись» багатосерійний мультфільм «Лис Микита»

Соломія Григор'єва

|

Культовий мультфільм «Лис Микита» адаптували для перегляду незрячим і слабозорим дітям. Зовсім скоро 26-серійний мультик буде виставлено на спеціальному сайті і його зможуть переглядати незрячі діти не лише у Львові, а й по всій Україні. Про це сьогодні, 19 жовтня, на прес-конференції розповіли автори проекту, передає кореспондент Львівського порталу.

Цей багатосерійний фільм виглядає так: коментарі, які описують те, що відбувається на екрані, накладаються на картинку мультика у моменти пауз, коли мовчать герої стрічки. Відтак, незрячі діти можуть собі уявити сюжет мультфільму сповна.

Над створенням цього проекту працювали впродовж 10 місяців. Артистка Олександра Бонковська писала текст аудіодискрипції, текст коментаря, що є найважчим у створенні мультиків для незрячих.

«Хто не орієнтується в ситуації, може подумати, що це дуже легко прокоментувати незрячому, що відбувається на екрані. Але насправді це дуже складно. По-перше, потрібно коментувати дуже лаконічно та тільки у моменти пауз, щоб не перебивати текст персонажів мультфільму. По-друге, це коментування має враховувати психологічні особливості незрячої дитини. Важливе розуміння того, як ця дитина сприймає світ, наскільки глибоким є її знання про довколишній світ», – пояснює автор ідеї і проекту тифрокометування в Україні Оксана Потимко.

«Для прикладу, четверта серія мультфільму починається з того, о майже три хвилини йде тільки мальований сюжет без тексту. Щоб незряча дитина не слухала якісь незрозумілі звуки, нам треба було пояснити, як ж Лис Микита облаштував своє житло, які там у нього є схованки і хитрі пристосування. Тому ця робота була непростою, але надзвичайно творчою та цікавою», – додала народна артистка України Олександра Бонковська.

Восьмикласник Остап Нестеровський сьогодні, 19 жовтня, також вперше переглянув цей адаптований мультик, та залишився дуже задоволеним.

«Раніше я дивився цей мультик, але без коментарів. Без коментарів дуже важко орієнтуватися, що відбувається на екрані. Якщо немає аудіодискрипції, треба орієнтуватися по звуках, а якщо вони є, то сприймати сюжет набагато легше. Думаю, що такий мультфільм є кращим не лише для незрячих, а й для малих дітей», – вважає незрячий Остап Нестеровський.

Зазначимо, що управління соціального захисту Львівської міської ради підтримало цей проект і виділило на його реалізацію 48 тисяч гривень.

Фото: chytomo.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *