ОСТАННІ НОВИНИ

Олег Сенюк: «Торік на хабарі затримано 85 посадовців»

|

Військовий прокурор Західного регіону України, полковник юстиції про боротьбу із корупцією:

«Упродовж 12 місяців 2016 року військовими прокурорами регіону розслідувано та скеровано до суду 92 кримінальні провадження пов’язані з корупцією, а у 45 провадженнях судами винесено вироки. Якщо ж говорити про цей рік, то нами за три тижні січня розслідувано та скеровано до суду вже 4 кримінальні провадження вказаної категорії.

Загалом, торік військовими прокурорами у злагодженій діяльності та ефективній координації дій з оперативними підрозділами СБУ та Національної поліції України затримано 85 посадовців. Це 30 прикордонників, 16 співробітників національної поліції, 12 митників, 6 військових комісарів, 5 службових осіб Державної служби надзвичайних ситуацій України, 3 співробітників Державної фіскальної служби України та 5 посадових осіб місцевого самоврядування, у тому числі 2 депутатів місцевих рад.

У 2017 році затримано 4 посадовці: 1 прикордонник, 1 помічник народного депутата, 1 співробітник СБУ та 1 начальник державної виконавчої служби.

Сума отриманої неправомірної вигоди у 2016 році склала 586,5 тис. грн., 49,6 тис. доларів США, 3,8 тис. євро та 7,7 тис. угорських форинтів, а у 2017 – 1 тис. євро та 170 тис. грн.

Попереджено торік отримання неправомірної вигоди посадовцями на суму понад 2,5 млн. грн.

Результати роботи незначної кількості працівників, а це 25 слідчих на 8 областей Західного регіону України, наочні і засвідчують її ефективність та громадську необхідність, довіру людей до нашої роботи, а також розуміння державних проблем, які можуть розв’язати лише люди з офіцерською честю.

З останніх, найсвіжіших затримань «колядників» – це викриття на гарячому напередодні Старого Нового року, 13 січня військовою прокуратурою Тернопільського гарнізону за матеріалами та спільно з оперативниками УСБУ в Тернопільській області начальника Чортківського міськрайонного відділу державної виконавчої служби Головного Територіального управління юстиції Тернопільщини.

Грошові кошти у розмірі 30 тис. грн. призначалися за закриття виконавчого провадження та зняття обмеження щодо виїзду за кордон.

Наступного дня зловмиснику було повідомлено про підозру і 15 січня Тернопільським міськрайонним судом Тернопільської області обрано запобіжний захід у виді тримання під вартою строком на 60 діб. Як альтернативу, суд визначив заставу в розмірі 40 тис грн. Досудове розслідування триває.

Якщо ж згадати минулий рік, то варто розповісти про одне з останніх в 2016 році резонансних затримань. Що ж, 17 листопада 2016 року військова прокуратура Західного регіону України за матеріалами та спільно з відділом по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Управління Служби безпеки України у Львівській області в рамках контролю за вчиненням злочину задокументувала факт вимагання та одержання неправомірної вигоди начальником Управління житлового господарства Департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міської ради.

Установлено, що на початку року УСБ України у Львівській області скерувало до військової прокуратури Західного регіону України повідомлення про те, що вказаний чиновник, зловживаючи службовим становищем та з метою протиправного особистого збагачення, вимагає від підприємця хабар за сприяння в укладенні ЛМР з ТОВ договорів на проведення робіт з облаштування території м. Львова.

Згідно попередньої домовленості горе-зловмисник пообіцяв за «відкат» посприяти в укладені трьох договорів на проведення капітального ремонту будинків на загальну суму понад 892 тис. грн. та одного договору з облаштування території м. Львова на загальну суму понад 10 млн. грн. Розмір «хабара» мав становити 8-10% від суми договору. А у разі не згоди і, відповідно, не сплати – договори підписані не будуть.

Тож підприємець, будучи поставлений в умови, за яких відмова від надання неправомірної вигоди зашкодить його законним правам та інтересам, змушений був погодитися на незаконні вимоги чиновника. І з цієї миті до справи приступили військові прокурори у тандемі з оперативниками УСБУ. Спецоперація, наслідком якої стало затримання посадовця, тривала близько 10 місяців.

Затримали «служителя міста» під час отримання другої частини неправомірної вигоди у розмірі 80 тис. грн. Перший «транш» він отримав 13 вересня – 10 тис. грн., тобто 8% від суми договору.

Отож, за сприяння, звісно, підозрюваного, міськрада з травня по липень минулого року укладала з цією комерційною організацією договори на «замовлені роботи» в центральній частині міста. У першому випадку сума договору склала 139 тис. грн.

За цим фактом військовою прокуратурою зареєстровано кримінальне провадження і здійснюється досудове розслідування. Також йому повідомлено про підозру у вчиненні вищезгаданого злочину.

Та на цьому історія із зловмисником на завершується…

Як відомо, вказана особа також підозрюється в іншому злочині, який призвів в травні поточного року до пожежі та зсуву відходів на Грибовицькому сміттєзвалищі Львівщини. Сумнозвісна трагедія призвела до загибелі людей. У той час, як досі трагедія знаходиться на слуху львів’ян, чиновник у розмові із підприємцем смів запропонувати йому за грошову винагороду (близько 5% від суми укладеного договору) посприяти йому в укладенні договорів щодо вивезення сміття з м. Львова. Досудове розслідування триває.

Таких прикладів ефективної роботи та успішних реалізацій як у цьому році, так і торік назбирається чимало. І кожен наглядно демонструє, що військові прокурори Західного регіону України працюють не тільки на результат, а й заради кращого майбутнього України – очищення країни від недугу під назвою корупція», – повідомив Олег Сенюк.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *