ОСТАННІ НОВИНИ

Водою нереально погасити пожежу на сміттєзвалищі, - науковці

|

Науковці-викладачі Львівського національного університету імені Івана Франка запевняють, що вода не зможе погасити горіння на Грибовицькому сміттєзвалищі. Про це вони заявили журналістам сьогодні на прес-конференції «Грибовицька зона: наслідки для екології і здоров’я», передає кореспондент Львівського порталу.

1

Доцент кафедри фізичної та колоїдної хімії хімічного факультету ЛНУ ім. І. Франка Лідія Бойчишин припускає, що пожежу спричинило загоріння біогазу і залити цей процес майже неможливо.

«Проблема є досить складною, оскільки відбувається горіння метану. Оскільки сміттєзвалище є неконтрольованим, там є маса незаконних працівників. І одна з причин, які могли спровокувати пожежу, – незаконне відкачування біогазу. Біогаз збирається в певних резервуарах і коли з них витягнули газ, пішла іскра, обвалився шар сміття і таким чином почалась пожежа. Почали вигорати канали, по яких збирався метан. Тому сьогодні майже нереально зупинити по цілому сміттєзвалищу ось цю капілярну систему, по якій виходить біогаз», – розповіла Л. Бойчишин.

Експерти запевняють: щоб це погасити, потрібно консультуватися зі спеціалістами. У Львові є Інститут фізико-органічної хімії і вуглехімії ім. Литвиненка, люди в якому можуть знайти вирішення цієї проблеми. А просто поливати це водою – немає сенсу.

«Водою нереально погасити цю пожежу. Потрібно гасити сипучими матеріалами та органічними пінними матеріалами, про які знають пожежні інспекції. Але як я розумію, коштів на ці хімічні препарати немає, тому сиплять пісок», – сказала науковець.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *