ОСТАННІ НОВИНИ

Львів почав більше говорити українською, - дослідження

|

Експерт Києво-Могилянської академії Олексій Курінний оприлюднив на своїй сторінці у Facebook дані про спілкування українською та російською мовами у різних регіонах України, передає кореспондент Львівського порталу.

мова

Західна Україна традиційно спілкується і в побуті і за межами дому українською. Більшість україномовних також у Хмельницькій, Вінницькій, Житомирській та Черкаській областях.

Абсолютними рекордсменами у використанні української мови залишилися Луцьк та Рівне – близько 97% містян спілкуються державною мовою. Найбільше російською мовою в Західній Україні розмовляють на Закарпатті та Буковині – 79% та 66% відповідно.

На діаграмі, яку представив експерт, вказані дослідження 2015 та початку 2016 року. Порівнюючи результати досліджень за 2 роки, можна помітити, що на Волині, Рівненщині та у Львові стало більше україномовних. Це зростання корелюється із кількістю людей, які в 2015 році вважали себе двомовними.

Натомість Тернопільщина та Прикарпаття відчули незначний приріст російськомовного населення – близько 1%. На Буковині ставлення до української мови погіршало за рахунок двомовності та іноземної діаспори на 6% – число двомовних збільшилось на 7%, хоча російськомовних стало одним відсотком менше.

Закарпаття незважаючи на високий рівень домінування в побуті російської мови все ж показало позитивну динаміку – в Ужгороді стало на 9% більше україномовного населення. По Україні – це другий показник після Житомира, де українською за рік почало розмовляти на 21% більше мешканців.

За матеріалами видання “Колона”

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *