ОСТАННІ НОВИНИ

Вірусний гепатит В: що треба знати, щоб не підхопити

|

У Львові нагадують про небезпеку вірусного гепатиту В.  За даними Львівського міського відділу ДУ «Львівський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України», за 2015 рік у Львові захворіли 43 особи на вірусний гепатит В. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської міської ради.

Closeup of manicure with scissors in nail salon. Cuticle clipping, cutting skins manicure treatment with the forefinger client. Manicurist gently manicured service.
Closeup of manicure with scissors in nail salon. Cuticle clipping, cutting skins manicure treatment with the forefinger client. Manicurist gently manicured service.

Вірусний гепатит В належить до інфекцій, найбільш значимих у соціальному й економічному сенсі. За даними ВООЗ, більше 1 мільярда людей інфіковано вірусом гепатиту В, при цьому хворіють щороку понад 50 млн., а більше 2 млн. -вмирають. На сьогоднішній день майже третя частина населення Землі інфікована вірусом гепатиту В, а за темпами та масштабами поширення ця інфекція перевищує захворюваність на СНІД та туберкульоз.

«Передача інфекції відбувається переважно через кров: при переливанні крові, медичних процедурах з використанням нестерильного інструментарію, при проведенні лікувальних маніпуляцій у стоматології, а також при травматичних процесах: нанесення татуювання та пірсингу, проколювання вух. Існує ймовірність зараження в манікюрних салонах при проведенні обрізного манікюру або педикюру. Важливе значення має статевий шлях під час незахищеного сексу, а також передача від інфікованої матері до дитини. Для зараження достатньо найдрібнішої крапельки крові», – пояснює завідувач Львівського міського відділу ДУ «Львівський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» Г. Михальчук.

Вірусний гепатит В не передається повітряно-краплинним шляхом.

Підступність хвороби полягає ще й у тому, що проміжок часу між моментом зараження і появою перших симптомів при гепатиті В становить від 2-х до 6-ти місяців. Дуже важливим моментом у поширенні захворювання є той факт, що 5-10% людей, які перенесли гепатит В, стають хронічними носіями (і розповсюджувачами) вірусу. Аналіз крові на поверхневий антиген (НВs-антиген) стає позитивним приблизно через 4 тижні після зараження. Але у деяких випадках може проявитися і на 9-й тиждень.

Найбільш поширеними симптомами гепатиту В є: втома і втомлюваність; підвищена температура; втрата апетиту; жовтяниця (жовтий колір шкіри або білків очей); нудота; дискомфорт у правому підребер’ї; зміна кольору сечі (темнішає) і калу (світлішає); біль у суглобах.

У деяких хворих спостерігається свербіж шкіри або висипка, подібна до кропивниці.

Що потрібно робити, щоб уникнути інфікування:

– ніколи не користуватися чужими бритвами, станками, зубними щітками та іншими предметами, на які може потрапити кров інфікованої особи;

– медичні працівники повинні дотримуватись техніки безпеки при роботі з гострими предметами, при проведенні медичних маніпуляцій використовувати рукавички;

– при відвідуванні стоматолога зверніть увагу, чи змінив він комплект інструментів після попереднього пацієнта, чи вимив руки, обробив їх антисептиком і одягнув нову пару рукавичок;

– при відвідуванні гінеколога для вашої ж безпеки придбайте одноразовий оглядовий набір та стерильні рукавички;

– робити татуювання, пірсинг, манікюр та педикюр лише в спеціалізованих салонах стерильним інструментом.

Надійним засобом захисту населення від вірусного гепатиту В є вироблення несприйнятливості шляхом вакцинації. Вакцина проти гепатиту В безпечна та ефективна.

Проблема вірусних гепатитів є дійсно важливою та складною для вирішення. І лише спільними зусиллями медичних працівників та пересічних громадян, скерованими, насамперед, на профілактику і раннє виявлення інфекції, можна зупинити цю страшну недугу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *