ОСТАННІ НОВИНИ

Наприкінці місяця у Раді представлять реформу МОЗ

|

30 червня Міністерство охорони здоров’я України передасть для реєстрації у парламенті низку законопроектів, що відображають стратегічні завдання розвитку галузі охорони здоров’я.

Про це повідомляє Еспресо.TV. із посилання на “Укрінформ“.

Міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі представив в Одесі, де він перебуває з робочим візитом, розроблену відомством концепцію реформування системи охорони здоров’я України.

“Розроблена концепція передбачає зміну фінансування системи охорони здоров’я. Ми вважаємо, що насамперед треба переорієнтуватися з оплати за ліжко-місце та збереження інфраструктури медзакладів на фінансування за принципом “кошти йдуть за пацієнтом”. Необхідно фінансувати послуги лікарів та медсестер у залежності від їхньої якості”, – зазначив Квіташвілі.

Міністр наголосив, що водночас змінюватиметься правовий статус медзакладів і форми їх фінансування.

“Ми орієнтуємося на перехід від виключно бюджетної форми фінансування на змішану, в тому числі на оплату послуг медичних працівників за надані послуги через різні організації та приватні фонди”, – сказав міністр.

Також він наголосив, що концепція передбачає легалізацію доходів медзакладів.

“Усі джерела доходів мають бути легалізовані з тим, щоб лікарні мали змогу самостійно планувати і розпоряджатися своїми бюджетами, накопичувати кошти на спецрахунках для оплати праці медиків, розвитку інфраструктури та впровадження сучасних технологій. Причому державні фінансові органи треба позбавити змоги блокувати чи знімати ці кошти зі спецрахунків”, – зауважив Квіташвілі.

Нагадаємо, раніше міністр неодноразово нааголошував, що на шляху до європейської системи охорони здоров’я планується змінити правовий статус закладів охорони здоров’я та надати їм автономію в управлінні.

За словами Квіташвілі, це не означає приватизацію і Міністерство охорони здоров’я не буде продавати лікарні.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *