ОСТАННІ НОВИНИ

Рада розсекретила архіви КДБ

|

Рада підтримала проект закону Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917 – 1991 років. «За» проголосував 261 народний обранець, повідомляє кореспондент Львівського порталу.

За даними авторів закону, необхідність прийняття законопроекту була зумовлена відсутністю ефективних правових механізмів реалізації закріпленого у статті 34 Конституції України права кожного на доступ до інформації, зокрема, інформації, яка міститься у документах та на інших носіях, які було створено або іншим чином отримано колишніми радянськими спецслужбами та іншими органами державної безпеки (репресивними органами), чи яка перебувала у розпорядженні цих органів.

За словами голови Українського інституту національної пам’яті Володимира В’ятровича, метою законопроекту є забезпечення відкритості архівної інформації репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років, створення механізмів реалізації права кожного на доступ до такої архівної інформації.

Водночас до пункту закону, в якому передбачалось здійснити передачу документів архівної інформації до спеціалізованого галузевого державного архіву Українського інституту національної пам’яті виникли зауваження. Частина депутатів висловила побоювання, що під час перевезення може зникнути частина архівних документів. Відтак В. В’ятрович запропонував взяти за зразок польську модель відкритого архіву із центром в Українському інституті національної пам’яті та за функціонування регіональних представництв по областях. Саму ж процедуру перевезення узгодять згодом.

«Прийняття законопроекту сприятиме реальному забезпеченню здійснення передбаченого Конституцією України права людини на доступ до інформації, яка міститься у документах та інших носіях репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років… Реалізація Закону також сприятиме забезпеченню відкритості архівної інформації репресивних органів комуністичного режиму», – йдеться у пояснювальній записці.

Ілюстрація www.radiosvoboda.org