ОСТАННІ НОВИНИ

На ринку праці поменшало роботи для директорів

|

За півроку на Міжнародному кадровому порталі HeadHunter Україна пропонували понад півтори тисячі вакансій для керівників, а ТОП-менеджери розмістили майже 10 тисяч нових резюме. Про це Львівському порталу повідомили у HeadHunter Україна.

Найчастіше вакансії та резюме відкривали у таких професійних сферах, як «Продажі», «Адміністрування», «Виробництво», та за спеціалізаціями «Управління малим бізнесом» й «Антикризове управління». Найбільше вакансій пропонували в Києві та інших великих містах країни. Найвища конкуренція спостерігається серед банківських керівників, управлінців у сфері інвестицій та закупівель. Простіше за інших роботу буде знайти керівникам у сфері ІТ, фінансів та медицини.

Керівники найвищого рівня – сфера ринку праці, яка чи не найбільше постраждала від кризи. Зменшення кількості вакансій та зниження зарплатних пропозицій на ринку стабільно спостерігається останні кілька років.

Знайти роботу операційному чи фінансовому директору на сьогодні досить проблематично, адже конкуренція серед пошукачів цієї категорії – одна із найвищих на ринку праці. Це не дивно: у період кризи компанії скорочують свої витрати, що призводить і до певних особливостей у наборі ТОП-менеджерів.

З однієї сторони, в умовах економії без зайвої потреби в ТОП-менеджерах, «дорогі» вакансії намагаються не відкривати. З іншого боку, як свідчать результати опитування HeadHunter, під час кризи працюючі співробітники виявляють більшу лояльність і вище цінують робоче місце. А отже, як нових вакансій, так і вакансій «на заміну» не надто багато.

Якщо такі вакансії все ж відкриваються, роботодавці частіше орієнтуються на внутрішніх кандидатів або на претендентів, які згодні на таку зарплату, яка ще кілька років тому вважалась абсолютно неприйнятною для менеджера найвищої ланки.

Також особливу роль при пошуку нового ТОП-менеджера стали відігравати рекомендації уже працюючих співробітників компанії. На сьогодні, якщо відкривається вакансія, найчастіше співробітники можуть порекомендувати двох чи трьох гідних кандидатів. Особливо якщо йдеться про профнсійні сфери із високою конкуренцією.

Відтак, на зовнішній ринок надходить не надто багато вакансій. І ще менша їх частина може задовольнити пошукачів із докризовими зарплатними вимогами. Однак для тих, хто готовий бути наполегливим, робота завжди є.

За останні півроку на Міжнародному кадровому порталі HeadHunter Україна було розміщено 1677 вакансій для ТОП-менеджерів та 9933 нових резюме спеціалістів цієї галузі.

Серед ТОП-менеджерів, які розміщували резюме, понад дві третини (78%) – чоловіки і лише 22% – жінки. Переважна більшість кандидатів (80%) мешкають в Україні, а решта тільки розглядають можливість переїзду…

Фактично всі претенденти на посади ТОП-менеджерів мають вищу освіту, а 8% кандидатів здобули ступінь МВА.

Найчастіше і вакансії, і резюме розміщували в Києві, Дніпропетровську, Харківській, Одеській та Львівській області. Як і у решті галузей ринку праці, закономірно лідерські позиції втратив Донецьк. А також із ТОП-10 випав Луганськ, який зазвичай займав 9 чи 10 місце у рейтингу регіонів.

Найчастіше роботу пропонують управлінцям у сфері продажів, виробництва, адміністрування бізнесу, будівництва та маркетингу. У цих категоріях також розміщена і максимальна кількість резюме пошукачів.

За кількістю вакансій у сфері «Топ-менеджмент» лідерами є компанії, що працюють у сфері послуг для бізнесу та населення, роздрібної торгівлі, сільського господарства. У зв’язку із реформами у сфері підбору персоналу до тих, хто найбільш активно шукає керівні кадри, додались і державні установи.

Сфера топ-менеджменту – одна зі сфер, де спостерігається найбільша конкуренція за робоче місце, де на одне робоче місце претендують 11-12 осіб. Найвища конкуренція також спостерігається серед банківських та інвестиційних управлінців. Також до п’ятірки лідерів за рівнем конкуренції входять ТОП-менеджери в сфері закупівель, управління малим бізнесом та консультування.

Найбільш затребуваними є керівники у страховій, маркетинговій, медичній, фінансовій та ІТ-сферах.

Із початком кризових явищ в економіці зарплати ТОП-менеджерів почали просідати. Компанії все менше готові витрачати на дорогих спеціалістів. А висока конкуренція на ринку праці робить таку економію можливою.

Окрім того, як і у більшості інших спеціалізацій, зарплати керівників прив’язані до національної валюти. Це значить, що у доларовому еквіваленті зарплати суттєво зменшились.

Проте роботодавці обіцяють значний відсоток керівнику, який зможе успішно розвивати бізнес.

Дані були отримані у результаті аналізу бази вакансій та резюме.

 
Ілюстрація vk.com