ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові не встигають звести пам’ятник Шептицькому до відзначення 150-ліття

|

Чиновники Львівської міськради затягнули з початком реконструкції площі Святого Юра на декілька років. Причини були різноманітні: необхідність проведення громадських слухань, оголошення конкурсу на зведення монументу, обговорення та погодження проектів та банальне зволікання бюрократів. Відтак Львів фактично не встигає з проведенням реновації площі та спорудженням пам’ятника Митрополиту Андрею Шептицькому до його 150-ліття, яке відзначатимуть 2015 року. Про це стало відомо під час сьогоднішньої прес-конференції та відео-презентації проекту майбутньої площі, інформує кореспондент Львівського порталу.

 

За словами голови сакральної комісії курії Львівської Архиєпархії, члена оргкомітету із спорудження пам’ятника Андрею Шептицькому о. Севастьяна (Дмитруха), пам’ятник планують спорудити у стилі 30-х років. А отже не буде золота чи пишності, Митрополита відтворять у скромній монаршій рясі, оперезаній паском. На площі довкола пам’ятника заплановано облаштувати паркінг на близько півсотні місць, висадити дерева, встановити лавочки для відпочинку, а також обладнати дитячий ігровий майданчик.

«Синод єпископів УГКЦ, який відбувся 18 листопада цього року, підтримав ухвалу міської ради про спорудження пам’ятника Митрополитові на площі святого Юра. Церква виконала свої зобов’язання щодо виготовлення скульптури Митрополита і сподівається, що міська влада виконає свої щодо відновлення площі, для встановлення пам’ятника», – сказав о. Севастьян (Дмитрух).

 

На думку голови новоствореної громадської ради «Святий Юр» Валерія Калинюка, реконструкція й відновлення Святоюрського комплексу повинна перетворити його не лише на повноцінний об’єкт в зоні історико-архітектурної спадщини ЮНЕСКО, але й у паломницько-туристичний центр світового значення.

Своєю чергою заступник голови громадської ради «Святий Юр» та співавтор проекту пам’ятника А. Шептицькому Ігор Кузьмак висловив невдоволення щодо темпів впровадження задуму в життя. Він наголосив, що всеукраїнський відкритий конкурс на кращу концептуальну ідею пам’ятника Андрею Шептицькому у Львові було оголошено ще в 2010 році.

«Конкурс відбувся із залученням громадськості, Львівська міськрада прийняла відповідні ухвали. Проте протягом чотирьох років влада міста не зробила жодних кроків щодо реалізації остаточної концепції проекту», – зауважив він.

 

Тим часом народний депутат України Ігор Васюник наголосив, що проект відновлення території Святоюрської гори та спорудження пам’ятника Шептицькому надзвичайно важливий для Львова. А з огляду на велич та значущість постаті Митрополита Андрея має загальноукраїнське значення.

««П’ята колона» у владі завжди блокувала будь-які ініціативи, пов’язані з відновленням чи збереженням національної пам’яті. І лише після втечі бандитської влади вдалось ухвалити постанови про відзначення 150-річчя з дня народження Митрополита. Це знакова постать для української нації і хочеться вірити, що політична кон’юнктура знову не завадить нам гідно вшанувати Андрея Шептицького», – сказав І. Васюник.

 

Відтак Громадська рада «Святий Юр», народні депутати України та інші представники інтелігенції Львова підписали звернення до мера Львова Андрія Садового із вимогою врешті розпочати реконструкцію площі Святого Юра та спорудження пам’ятника Митрополитові Андрею Шептицькому із подальшим оновленням всього Святоюрського комплексу.

Натомість директор департаменту містобудування ЛМР Андрій Павлів вважає, що ще нічого не втрачено. Він висловив припущення щодо вчасного проведення реконструкції й зведення монументу до пам’ятної дати.

За його словами, 21 листопада відбулось обговорення деталей плану реконструкції й погодження документації департаментом містобудування. Відтак, якщо усі документи будуть готові й погоджені, то питання реконструкції площі винесуть на голосування на сесії ЛМР, яка відбудеться 18 грудня.

«Сподіваюсь, що 18 грудня сесія Львівської міської ради проголосує за план реконструкції Святоюрської площі. Найважчі роботи – інженерні комунікації, проте пам’ятник Андрею Шептицькому можна цілком встигнути встановити до ювілею. Водночас швидке облаштування паркової зони із деревами теж реальне. Однак, це дороге задоволення через високу вартість дорослих зелених насаджень», – прокоментував ситуацію чиновник.

Фото: Львівський портал  

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *