ОСТАННІ НОВИНИ

Де на Львівщині безпечно купатись

|

Держсанепідслужба Львівської області продовжує здійснювати держсанепіднагляд за місцями масового відпочинку населення на водних об`єктах у відповідності до річного плану роботи та за зверненнями суб`єктів господарювання. Про це Львівському порталу повідомили у Головному управлінні Держсанепідслужби у Львівській області.

При цьому, планові перевірки проводяться з врахуванням критеріїв ступеню ризику об`єктів, які визначені постановою КМУ від 30.11.11 року № 1405 – 1 раз в 5-ть років та на заборону перевірок суб`єктів господарювання зі спрощеною системою оподаткування згідно Закону України “Про особливості здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності щодо фізичних осіб-підприємців та юридичних осіб, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності”, що значно ускладнює здійснення  належного нагляду.  

Зважаючи на це, основна кількість обстежень місць масового відпочинку населення проводиться виключно за зверненнями суб`єктів господарювання.

Станом на 13 червня цього року, згідно отриманих заяв, проведені обстеження з лабораторними дослідженнями та підписані паспорти пляжів, які передбачені Наказом Міністерства з питань НС від 03.12.2001 №272 «Про затвердження Правил охорони життя людей на водних об’єктах України»: бази відпочинку «Майдан» в селі Майдан, озера ТзОВ “Інвест плюс” “Козацький хутір” села Модричі Дрогобицького району, став в лісовому господарстві “Бухта Вікінгів”, став ТзОВ СОБ “Львівська швейцарія” в Пустомитівському  районі, озера “Винниківське” в місті Винниках ТзОВ “Краківський ринок”, пляж озера “Задорожнє” Миколаївського району, який орендується КП “Гові” та суборендарями ФОП Ріжок І.М., ФОП Романик Я.В., ФОП Кісельов Д.А., озера у відпочинковій зоні ПП Белей села Лагодів Бродівського району.

Проведені обстеження з лабораторними дослідженнями, згідно отриманих заяв:

–  пляжу річки Стрий – в місті Стрий — скеровані пропозиції щодо усунення недоліків, а саме: впорядкування пляжного обладнання, приміщень туалету, забезпечення питною водою, медичним пунктом, встановлення урн для сміття;

– пляжу при Яворівському національному природному парку в селі Верещиця Яворівського району — практично готовий до підписання паспорту пляжу.    

– пляжу озера “Молодіжне” міста Золочів – скеровані пропозиції щодо усунення недоліків, а саме: очистка берегів озера, забезпечення піском, ремонт, фарбування  пляжного обладнання,  забезпечення питною водою,  встановлення урн для сміття, надання результатів лабораторних досліджень;

– пляжу на озері готельно-відпочинкового комплексу ТзОВ “Узлісся” в с.Стрілки Перемишлянського району — надання результатів лабораторних досліджень;

– пляжу озера ресторанного комплексу ТзОВ “Колиба” в селищі Брюховичі — згідно  результатів  лабораторних досліджень вода водойми не відповідає вимогам санітарних  норм. Суб`єкту господарювання скеровані пропозиції щодо встановлення табличок про  заборону для купання.

Згідно отриманої інформації керівника ТзОВ “База відпочинку “Шепільсько” в Стрийському районі пляж та купальний сезон на озері бази відпочинку в 2014 році відкривати не будуть.    

Протягом останніх років залишаються не готовими до відкриття зони відпочинку на озері “Тустановичі“ в місті Бориславі, озері на річці Вишниця Дрогобицького району, яке межує з містом Трускавець, озеро «Молодіжне» та озеро міста Бібрка в Перемишлянському районі; в Миколаївському районі – озеро «Барвінок» біля міста Н.Розділ, озера біля села Тростянець. Пляжі не впорядковані, обладнання зруйноване.

Не вирішується питання створення зони відпочинку з необхідною інфраструктурою і на Щирецькому водосховищі для ТЕЦ-1 (озері Глинна Наварія) в Пустомитівському районі, викликає стурбованість стан берегових зон водойм Ясеницького кар’єроуправління, озера «Яворівське» на території промзони ЯДГХП «Сірка» в Яворівському районі, які населення стихійно використовує для купання.

Протягом останніх років роботи з благоустрою ряду зон рекреації водних об’єктів не проводились, а відсутність благоустрою, відповідної інженерної підготовки берегової території сприяє погіршенню якості води, забруднення ґрунту пляжів, не регулярність або ж відсутність умов збору та видалення твердих побутових відходів, стихійна торгівля харчовими продуктами не виключає ускладнення епідемічної ситуації.

Фото ЛМР 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *