ОСТАННІ НОВИНИ

Перегляд сучасного польського кіно „Під Високим Замком” стартує у Львові завтра

|

Протягом 4-13 жовтня у Львові пройде другий фестиваль сучасного польського кіно „Під Високим Замком”, яке організовує Генеральне Консульство Республіки Польща у Львові. Про це повідомляє прес-служба Консульства.

Перегляд сучасного польського кіно „Під Високим Замком” – це наймасштабніший культурний захід, головною метою якого є популяризація найновіших творів польського кінематографа на теренах Західної України; забезпечення умов для контакту з польською мовою та культурою полякам, які проживають за межами Польщі.

Протягом 10 днів буде показано 26 найновіших польських фільмів у близько 80 кіносеансах, зокрема:

Художні – базована на фактах „Замкнута система”; одна з найкращих стрічок 2012 року – „Облава”; легка розповідь про складні часи – стрічка „80 мільйонів”; фільм про культовий польський гурт Пактофоніка – „Ти Бог”; зворушливі „Мій ровер” та „Завтра буде краще”; проникливий фільм про подружні відносини „Кохання”; видовищна „Битва під Віднем”; котроверсійні „Бейбі блюз” та „Дорожньо-патрульна служба”;

Документальні: однойменний фільм про польського поета К.К. Бачиньского; присвячений лідерам польського антикомуністичного підпілля, похованим на Лончці на Військовому цвинтарі у Варшаві – „Кватера Л”; розповідь про життя видатного польського мандрівника Аркадіуша Фідлера – „Життя написане подорожжю”; розповідь про долю людей на зіткненні різних епох – „Виселення”; „Сон є життям” реж. Стефана Шляхтича про життя та творчість Я. Маєвского;

Анімація: унікальна анімаційна реконструкція передвоєнної Варшави – „Варшава1935”.

Відкриватиме цьогорічний польський фестиваль фільм „Польська сиберіада”, який є епічною розповіддю про долю виселених на Сибір поляків. Спеціально з цієї нагоди до Львова прибудуть режисер стрічки Януш Заорскі; виконавець головної ролі Адам Вороновіч; українські актори Валерія Гуляєва та Андрій Журба, виконавці ролей другого плану; продюсер Мірослав Словіньскі. А спеціальними гостями будуть режисер Януш Маєвскі;

актори Казімєж Качор та Войцєх Жолондковіч.

Не менш насиченою буде програма супроводжуючих подій, в рамках, якої відбудеться 11 заходів, зокрема квест проведений спільно з ЛСК „Поґонь Львув”; концерти: „Музика Землі Обітованої” у виконанні квартету Апертус; приурочений до Дня вчителя концерт„Від Чапліна до чардаша” у виконанні Артура Банашкевіча та його гурту за спеціально приготованою до 2-го ПСПК програмою; виставки: фотовиставка д-р Данути Ґрещук „Табори Воркути та Печори”, тематично поєднана з фільмом „Сиберіада польська”; виставка присвячена видатним особистостям польського кінематографа, доля яких була пов’язана зі Львовом; спеціальні покази фільмів: „Сон є життям” про Януша Маєвского за його участі; львівська прем’єра фільму „Замкнута система” за участі акторів Казімєжа Качора та Войцєха Жолондковіча; документальний фільм „Катинь. Листи з раю”, поєднаний із зустріччю з його співавтором Олександром Зінченко. Також відбудуться лекції проф. Тадеуша Любельского та Маґдалени Мерти і презентації книг: “Небувала історія кінематографа ПНР” проф. Т. Любельского та „Година папуги” О. Зінченко.

На особливу увагу заслуговує навчальний блок „Урок історії в кіно”, організований у співпраці з Бюро публічної освіти Польського інституту національної пам’яті. Протягом трьох днів з 7 до 9 вересня у кінотеатрах мережі Кінопалац, в школах та ВНЗ історики ІНП проводитимуть лекції з історії, ілюстровані документальними та художніми фільмами на історичну тематику.

Варто зазначити, що цьогорічний випуск фестивалю польського кіно вийде поза межі Львова та Львівської області. Трішки пізніше ніж у Львові, а саме в листопаді, з нагоди святкування Дня незалежності Польщі у Івано-Франківську відбудеться триденний Перегляд, в рамках якого мешканці та гості міста матимуть змогу побачити близько 10 найновіший польських фільмів.

Проект ПСПК „Під Високим Замком” має некомерційний характер, тому вартість квитків буде символічною та становитиме 10 грн. Організатор не отримає прибутку від його реалізації, а кошти отримані від продажу квитків будуть спрямовані на покриття організаційних витрат.

Переглянути сучасне польське кіно можна буде в кінопалаці на вул. Театральна, 22 та в кінопалаці Коперник на вул. Коперника, 9. Супроводжуючі заходи проходитимуть в міському просторі, культурних та розважальних закладах Львова.

Більш детальніше про фільми та години сеансів можна дізнатися тут: www.filmlwow.eu, або ж на www.facebook.com/filmlwow

Варто зазначити, що перший фестиваль польського кіно відвідало близько 8 000 глядачів,

було показано 31 фільмів (художніх, короткометражних та анімаційних), проведено 14 супроводжуючих заходів. Фестиваль отримав схвальні відгуки львівської публіки та здобув високі оцінки в Польщі.

 

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *