ОСТАННІ НОВИНИ

Експерт побачив деградацію української економіки, а не зростання

|

Економіка України  не “стабільно зростає”, як каже президент Віктор Янукович, а й деградує з року у рік. Про це у коментарі Gazeta.ua сказав кандидат економічних наук Андрій Новак.

“Якщо порівняти оцінку президента із реальним життям переважної більшості українців, то таке враження, що йдеться про різні країни. Якщо подивитися на наші офіційні статистичні дані, можна змусити себе повірити, що ситуація в Україні  непогана. Але є один нюанс: українська статистика досі працює за радянською методологією. Це робить її дані некоректними. Особливо, якщо мова йде про економічні показники: ВВП, інфляцію, стан державного боргу, рівень цін на промислові товари. Структура доходів і витрат населення з радянських часів дуже змінилася. Зокрема за радянських часів енергоносії були копійчаними, а зараз вони займають основну частку у собівартості як підприємств, так і більшу частку витрат для населення”, – сказав економіст.

Він також прокоментував слова Януковича про те, що протягом 2012 року ціни в Україні практично не зросли.

“Даними Держкомстату маніпулювали всі українські уряди. Але є один єдиний показник у нас, який вимірюється не лише даними Держкомстату, але й ведеться підрахунок за стандартами Міжнародної організації праці. Це — рівень безробіття. За даними Держкомстату у нас рівень  безробіття — менше 2 відсотків. А от за даними міжнародної організації — близько 10. Дані відрізняються у 5 разів.  Так само відрізняються всі інші дані. Зокрема інфляція. У січні 2012 року до споживчого кошика, за яким рахується інфляція додали 39 нових товарних позицій. І інфляція у нас почала рахуватися вже не по 296 товарах та послугах, а по 335. Занесені туди такі товари і послуги, ціни на які  упродовж довгого часу залишаються стабільними, або навпаки — мають тенденцію до зниження. Це аудіо- та відеотехніка. Ціни на неї, як відомо, постійно зменшуються після виходу нових моделей. Додали послуги няні, які стабільні впродовж довгого періоду часу. Але цими послугами користується дуже мала частка населення. Вони занесені спеціально до споживчого набору, щоб статистичний підрахунок можна було скоригувати у бік зменшення інфляції. Більшість українців користуються значно скромнішим набором, чотирма групами товарів та послуг: харчування, ліки та комунальні і транспортні послуги. Якщо б ми порахували за цими показниками, виявилося б, що для більшості українців інфляція становила у 2012 році далеко поза 20 відсотків”, – сказав він.

Експерт наголосив, що існують об`єктивні дані, які свідчать про деградацію української економіки.

“Основні показники говорять про те, що українська економіка все менше виробляє сама і все більше імпортує. Відбувається відтік капіталів з країни. Стан державних фінансів за підсумками 2012 року погіршився. Ми відчули це на рівні соціально захищених статей бюджету. Адже в листопаді-грудні були проблеми із виплатою зарплат і пенсій. Та головним підтвердженням важкого стану державних фінансів є сам держбюджет. Це єдиний випадок у історії, коли бюджет нового року за своїми доходами та видатками менший за попередній. При чому дефіцит бюджету зріс на третину. Економіка України не розвивається, а деградує”, – додав він.

На думку економіста, основна причина проблем української економіки — не світова криза, як стверджує президент.

“Не лише Янукович пояснює провали внутрішньої економічної політики зовнішніми чинниками, але що у 2008 році, що зараз, 90 відсотків причин нашого економічного стану має внутрішній економічний характер. Варто подивитися на досвід Польщі, чия економіка давно уже не знає що таке спад ВВП. Це — сусідня країна, це не Азія”, – сказав він.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *