ОСТАННІ НОВИНИ

“Альфа-груп” купує “Моршинську”?

|

Структури “Альфа-Груп” купують контрольний пакет акцій компанії IDS Borjomi, що володіє такими відомими марками, як “Миргородська”, “Моршинська”, “Боржомі” та “Трускавецька”, пише “Комерсант-Україна”.

За даними видання, угода з продажу контрольного пакету IDS Borjomi повинна бути закрита до кінця року. Про це “Комерсант” повідомили в двох компаніях, що претендували на актив. За інформацією співрозмовників “Комерсанта”, тендер на купівлю виграли структури “Альфа-Груп”, сума операції може скласти близько $ 300 млн. “Власникам були зроблені і кращі цінові пропозиції, але більшість претендентів розраховували викупити весь бізнес”, – розповів один з них.

Раніше член ради директорів IDS Borjomi Жак Флері говорив “Комерсант”, що 100% компанії оцінили в $ 550 млн. За даними джерела “Комерсант”, структури “Альфа-Груп” отримають контрольний пакет, а міноритарна частка залишиться у нинішніх власників компанії – сім`ї покійного бізнесмена Бадрі Патаркацишвілі.

Серед претендентів на актив були Standard Capital, TPG, Klever Asset Management, АФК “Система”, фонд, близький до “Альфа-Груп”, а також один з фондів, наближений до президента Міжнародної шахової федерації Кірсана Ілюмжинова.

Керуючий директор по роботі з великим бізнесом російського Альфа-банку Максим Першин заявив газеті, що “угоди поки немає”, відмовившись від докладніших коментарів. Але джерело в “Альфа-Груп” уточнило, що “покупцем виступить структура, близька до одного з акціонерів групи, а банк може профінансувати цю угоду”. За його відомостями, на даний момент сторонами підписано угоду про наміри, “структура угоди дуже складна, і на її оформлення буде потрібно час”.

Ні в одній з компаній не змогли назвати точний розмір пакету акцій IDS Borjomi, який відійде новим власникам; відомо, що в рамках переговорів обговорювалося, що у сім`ї пана Патаркацишвілі залишиться від 15% до 30% бізнесу.

87,34% акцій головної структури холдингу IDS Borjomi Beverages NV належать фонду VDP, а також ряду топ-менеджерів підприємств, що входять до IDS Borjomi. Спадкоємці Бадрі Патаркацишвілі – його вдова Інна Гудавадзе, старша дочка Ліана Жмотова, молодша дочка Ія Патаркацишвілі і матір Нателла Патаркацишвілі – є бенефіціарами New World Value Found, який володіє 97% фонду VDP.

Ще 3% належить вдові Стівена Кертіса (її чоловік був адвокатом Бориса Березовського). Представник Інни Гудавадзе вчора заявив “Комерсант”, що сім`я Патаркацишвілі розглядає можливість продажу компанії, відмовившись повідомити подробиці.

IDS Borjomi Beverages N.V. володіє заводом з розливу мінеральної води в Боржомі, а також Миргородським і Моршинським заводами мінеральних вод в Україні. Основні марки – “Боржомі”, “Миргородська” і “Моршинська”. У РФ компанії належить завод з розливу бутильованої води “Святе джерело”. Учасники ринку оцінюють оборот IDS в $ 200-250 млн.

Невирішеним залишається питання з українськими та російськими правоохоронними органами. На початку жовтня Басманний суд Москви наклав арешт на єдині виробничі активи IDS Borjomi в Росії, а трохи пізніше за поданням слідчого комітету РФ Сихівський районний суд Львова заарештував всі українські активи компанії.

Дії правоохоронних органів здійснювалися в рамках кримінальної справи про шахрайство і легалізації підприємцем Борисом Березовським майна і грошових коштів. Зокрема, в матеріалах справи йшлося про декілька фондах, за допомогою яких пан Березовський “в період 2002-2005 років передав через чотири офшорні компанії і один трастовий фонд суму в $ 320 млн, які згодом були вкладені в IDS Borjomi Beverages Co. NV і інвестовані в активи з розливу мінеральних вод на території України “. Хоча арешт з активів не знято, за словами юристів, це не заважає основним власникам продати частку в New World Value Found або IDS Borjomi Beverages NV

Якщо “Альфа-Груп” стане власником компанії, претензії до неї можуть бути зняті швидше, очікують учасники ринку. “Такий інвестор здатний допомогти IDS Borjomi в її ситуації, особливо якщо позови до компанії невиправдані, як вона заявляє.” Альфа “вміє вирішувати питання на будь-якому рівні, підключаючи свої зв`язки та досвід”, – говорить директор інвестбанківського підрозділу ІК “Трійка Діалог Україна” Олексій Ращупкін.

Одним із співвласників “Альфа-груп” є уродженець Львова Михайло Фрідман.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *