ОСТАННІ НОВИНИ

Цьогоріч на Львівщині здійснили майже 20 пересадок органів між родичами

|

Цього року на Львівщині лікарі провели лише два десятки трансплантацій живих органів (пересадка органів від родича родичу). Хоча таких операцій в рік можна проводити до 2 тисяч. Про це сьогодні під час прес-конференції розповів керівник Львівського центру трансплантації Ігор Кобза.

А не проводять лікарі такої кількості операцій в основному через те, що немає фінансової підтримки з боку держави, а також через негативне ставлення українців до трансплантології.

Як розповів головний трансплантолог Львівської області Ростислав Жук, щороку в Україні необхідно проводити 2,5 тис пересадок нирок, приблизно по 1,5 тис пересадок печінки та серця, 2 тис пересадок підшлункової залози чи острівців залози та приблизно 1 тис пересадок легенів. Натомість у семи наявних в Україні центрах трансплантації проводять лише 100 операцій в рік.

Відтак, більшості хворим лікарі змушені продовжувати життя штучно. До прикладу, у відділі гемодіалізу Львівської обласної клінічної лікарні на програмному гемодіалізі лікується 274 пацієнтів, на перитонеальному – 47, з трансплантованою ниркою – 74. «Це люди, яким ми штучно продовжили життя. Загалом у нашому відділенні перебувають пацієнти від 18 до 89 років і всі вони мають право на продовження життя», – розповіла завідувач даного відділення Оксана Русин.

І.Кобза додає, якби уряд почав фінансувати трансплантацію і вести просвітницьку роботу з цього приводу, то такі операції для держави обійшлися би у 3-4 рази дешевше, ніж проведення гемодіалізу. А хворі після пересадки повернулись би до нормального способу життя.

 Фото: ТСН

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *