ОСТАННІ НОВИНИ

Сабодан просить заборонити біометричні паспорти

|

Українська православна церква (Московського патріархату) закликає Президента Януковича ветувати закон про електронні біометричні паспорти, оскільки він «становить загрозу обмеження базових прав людини». Про це йдеться в листі предстоятеля УПЦ митрополита Київського і всієї України Володимира, текст якого мають «Коментарі».

Як наголошується в листі, в київську митрополію УПЦ надходять численні звернення вірян з вимогою не допустити введення в дію цього закону. У цих зверненнях йдеться про те, що він порушує право громадян на приватність, яка гарантована у ст. 32 Конституції України.

Крім того, занепокоєння православних вірян викликає можливість втручання в їхнє особисте життя, яке створює закон № 10492. Автори звернень зазначають, що закон № 10492 не в усьому узгоджується з вимогами закону про захист персональних даних (№ 4452-VІ).

Стаття 16 зазначеного закону передбачає, що «людям, які через свої релігійні переконання відмовляються від внесення інформації в безконтактний електронний носій, який імплантований у відповідні бланки документів, оформлення та видача таких документів здійснюється в порядку, встановленому чинним законодавством України».

«Однак, на жаль, в законі ніяк не прописаний порядок відмови громадян від внесення їхньої персональної інформації в безконтактний електронний носій. Тому норма про таку відмову має суто декларативний характер», – стверджує УПЦ.

Тому митрополит від імені церкви просить президента накласти вето на закон № 10492.

«Цей закон становить загрозу обмеження базових прав людини. Вважаю, що питання про доцільність створення в Україні єдиного демографічного реєстру потребує додаткового вивчення. Відомо, що багато закордонних країн відмовилися від введення подібних реєстрів», – підкреслює митрополит Володимир.

Як повідомляли «Коментарі», 2 жовтня Верховна Рада ухвалила запровадження в Україні біометричних електронних паспортів   – документ буде виготовлятися у формі картки, що містить безконтактний електронний носій. Паспорт буде необхідно обмінювати на новий кожні 10 років.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *