ОСТАННІ НОВИНИ

Депутати звернулися до уряду щодо проблем гірхімпрому на Львівщині

|

13 грудня на сесії Львівської обласної ради депутати визнали недостатньою роботу Львівської облдержадміністрації щодо вирішення проблем гірничо-хімічних підприємств Львівщини. Про це повідомили у прес-службі Львівської облради.

Обласна рада вважає питання реабілітації територій Дрогобицького, Яворівського, Миколаївського та Жидачівського районів у зоні впливу гірничо-хімічних підприємств Львівщини, пріоритетним напрямом діяльності уповноважених природоохоронних органів та інших державних структур області. Також депутати доручили  Львівській облдержадміністрації взяти під постійний контроль питання забезпечення повноцінного фінансування з Державного бюджету України заходів, передбачених комплексними проектами по гірничо-хімічних підприємствах Львівщини.

Депутати ухвалили звернення до уряду, у якому йдеться:

«Львівська обласна рада стурбована ситуацією, що склалася навколо реалізації робіт щодо реструктуризації та ліквідації об’єктів підприємств гірничої хімії і здійснення невідкладних природоохоронних заходів в зоні їх діяльності на території Львівської області.

Реструктуризація та ліквідація об’єктів підприємств Стебницького ДГХП «Полімінерал», Роздільського ДГХП «Сірка», Яворівського ДГХП «Сірка», ДГРП «Подорожненський рудник», триває вже практично десять років, проте більшість з них і досі є джерелом підвищеної небезпеки для довкілля, життя і здоров’я людей, становлять реальну загрозу техногенно-екологічних катастроф та надзвичайних ситуацій. Окремі об’єкти (Стебницьке ДГХП «Полімінерал») є потенційно небезпечними навіть для сусідніх держав і становлять транснаціональну загрозу.

Роботи на підприємствах виконуються на підставі розроблених комплексних проектів, однак з року в рік Кабінетом Міністрів України не забезпечується виділення фінансових ресурсів у необхідному і передбаченому робочими проектами обсязі, а Мінпромполітики України (Державне агентство з управління корпоративним майном), як відповідальним за виконання не сконцентровано наявних фінансових ресурсів на вирішенні найгостріших проблем.

Так, наприклад, Яворівське ДГХП «Сірка» – кошторисом передбачено 78 млн.703,498тис.грн., станом на 01.10.2011р. освоєно лише 52,5 млн.грн. або 66,7 % від загальної потреби;

Роздільське ДГХП «Сірка» – кошторисом передбачено 49 млн.193,693тис.грн., станом на 01.10.2011р. освоєно понад 30,5 млн.грн. або 62% від потреби;

ДГРП «Подорожненський рудник» – кошторисом передбачено 29 млн.833,053тис.грн., станом на 01.10.2011р. освоєно понад 25 млн.грн. або 83% від потреби;

Стебницьке ДГХП «Полімінерал» – кошторисом передбачено 162млн.453,532тис.грн., станом на 01.01.2011р. освоєно 49 млн.грн. або 30% від потреби.

Окрім цього, на території гірничо-хімічних підприємств області знаходиться майже 100 млн.тон різних відходів (фосфогіпс, відходи збагачення сірчаних руд та калійних солей, розсоли, закислі води, залишки сірки, кислот, каталізаторів та інших хімічних сполук, в т.ч. завезені з інших країн (угорські гудрони)), які забруднюють грунт та води басейну прикордонних річок Дністер та Шкло.

Фінансування робіт в обсягах, значно менших від показників передбачених проектами, призводить до збільшення термінів їх виконання, вартості робіт за проектами.

Особливо це стосується Стебницького ДГХП «Полімінерал», яке занесене до Державного реєстру потенційно небезпечних об’єктів. Небезпеку для навколишнього природного середовища і населення у зоні впливу підприємства створюють підземні гірничі виробки та утворені карсти, а також хвостосховище і гірничі відвали, які розміщені на поверхні.

У зоні впливу вироблених підземних свердловин розташовані житлові будинки міста Стебник, високовольтні ЛЕП, водоканалізаційні мережі міст Дрогобича та Трускавця, залізниця державного значення Київ-Трускавець, автомагістраль. Підземні виробки сягають ІІ-ІІІ зони санітарної охорони курорту Трускавець.

Наказом Фонду державного майна України від 16.06.2011 року за №900 прийнято рішення про приватизацію Стебницького ДГХП «Полімінерал», що в свою чергу дасть можливість поліпшити фінансовий стан підприємства і відновити виробництво мінеральних добрив. Однак через відсутність системних та скоординованих органом приватизації дій, затягування із продажем неможливо відновити діяльність підприємства і, як наслідок, інвестування їх коштів у природоохоронні заходи.

Підприємство Роздільське ДГХП «Сірка» входить до «Переліку 100 об’єктів, які є найбільшим забруднювачами довкілля в Україні».

На виробничих площах (орієнтовно 3 тис.га промислової зони) в даний час працює ряд підприємств, які у зв»язку з їх банкрутством та ліквідацією не вирішують, а лише поглиблюють існуючі екологічні проблеми (зокрема, ВАТ «Новороздільський завод фунгіцидів», ВАТ Новороздільський завод складних мінеральних добрив, і сама Роздільська ДГХП «Сірка»), що створюють постійно соціальну напругу серед населення.

На проммайданчику Роздільського ДГХП „Сірка” зберігаються 17,195 тис. тонн модифікатора, завезених Державним підприємством МВС України «Спецсервіс» та ТзОВ «ОСМА-Ойл» з Угорщини.

Умови зберігання цих речовин не відповідають нормам екологічної безпеки, наявний негативний вплив їх небезпечних складників на земельні та водні природні ресурси в місцях їх зберігання, що систематично фіксується Держекоінспекцією та СЕС. 

У зв’язку із незаконним ввезенням цих небезпечних відходів слідчим управлінням Головного управління Міністерства внутрішніх справ України у Львівській області відкрито кримінальну справу за фактами ввезення ДП «Спецсервіс» та ТзОВ «ОСМА-Ойл» на територію області з метою подальшого збуту небезпечних відходів, слідчі дії практично не проводяться.

Від виробничої діяльності на території РДГХП «Сірка» знаходяться хвости збагачення, плавки видобутої з кар’єру сірки, що містять сірку, стронцій, інші небезпечні елементи, та відвал фосфогіпсу, в кількості 3,5 млн.тонн на площі 17 га та висотою до 20 м. При відкритому зберіганні фосфогіпс омивається атмосферними опадами, дренажні води з відвалу фосфогіпсу попадають в річку Дністер

Окрім цього, на території заводу знаходиться міське сміттєзвалище, від якого утворюється фільтрат та попадає в річку Дністер.

Яворівська ДГХП «Сірка» входить до «Переліку 100 об’єктів, які є найбільшим забруднювачами довкілля в Україні». Внаслідок довготривалого видобутку сірчаної руди виникли не прогнозовані техногенні явища, пов’язані з карстоутворенням та змінами гідрологічної ситуації, що загрожує екологічною катастрофою в області і басейну річок Шкло, Сян та Вісла. Припинення робіт з підтримки екологічної рівноваги може призвести до переповнення водосховищ, руйнування дамб, затоплення території і населених пунктів.

Аналогічна ситуація склалася на Подорожнянському руднику, в південній частині якого розташовано с.Подорожне, де в зсувонебезпечну частину попадають 166 садиб.

Враховуючи вищенаведене, Львівська обласна рада звертається із проханням:

забезпечити концентрацію фінансових ресурсів та продовжити фінансування на виконання заходів з реструктуризації та ліквідації об’єктів підприємств Яворівського ДГХП «Сірка», Роздільського ДГХП «Сірка», ДГРП «Подорожненський рудник», Стебницького ДГХП «Полімінерал»;

Фонду державного майна України визначитися з подальшими діями щодо приватизації Стебницького ДГХП «Полімінерал» та під час продажу підприємства врахувати його майно, як цілісний комплекс, що дасть змогу залучити додаткові кошти на виконання природоохоронних заходів;

Вжити заходів для розв’язання проблем в зоні діяльності гірничо-хімічних підприємств». 

 

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *