ОСТАННІ НОВИНИ

ЄС надасть Україні понад 43 млн євро на інституційну розбудову

Львівський портал

|

Європейський Союз протягом трьох років надасть Україні понад 43 млн євро на інституційну розбудову. У підписаному вчора в Брюсселі Меморандумі про взаєморозуміння між урядом України та Європейською Комісією передбачено чотири сфери, на розбудову яких буде використано ці кошти: санітарні та фітосанітарні заходи, міграційні питання, поліпшення фінансового контролю і державного управління. Про це на брифінгу для журналістів поінформував начальник Головдержслужби Тимофій Мотренко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми на три роки отримуємо досить непогані кошти – 43 млн 370 тис євро для вирішення питань, які є надзвичайно важливими для України. Євросоюз вперше разом з нами береться не за те, щоб просто радити або вкладати кошти в існуючі схеми управлінської діяльності, а за розбудову відповідно до європейських стандартів адміністративних можливостей наших міністерств і відомств", – сказав Т.Мотренко 

Він додав, що до виконання програми всеохоплюючої інституційної розбудови буде залучено цілий ряд міністерств і відомств, зокрема Мінекономінки, МЗС, Мінагрополітики, Держкомнацміграції, Головдержслужба, секретаріат Кабінету Міністрів тощо. 

Керівник Управління програм допомоги в Україні, координатор з питань співпраці Представництва Європейського Союзу в Україні Лаура Гараняні у свою чергу зазначила, що план інституційних реформ розроблятиме уряд України разом з вітчизняними та європейськими експертами. Однак для досягнення успіху дуже важливо, щоб адміністративна реформи державного управління була комплексною. "Євросоюз дуже зацікавлений у тому, щоб разом з урядом України працювати над реформою держуправління, яку ми вважаємо дуже амбітною", – підкреслила Л.Гараняні.

Відповідаючи на запитання журналістів про очікувані результати виконання програми всеохоплюючої інституційної розбудови, Т.Мотренко зазначив, що Україна має отримати нове європейське законодавство, нові структури і фахівців, підготовлених за європейськими програмами.

Начальник Головдержслужби наголосив, що основних зусиль щодо здійснення адміністративної реформ докладає якраз уряд України. За його словами, на реалізацію програми розвитку державної служби було заплановано майже 500 млн гривень на п`ять років, а в проекті нової програми ця сума зросла майже до 1 млрд. "Це свідчить про те, що український уряд паритетно з Європейським Союзом фінансуватиме ці програми", – підсумував Т.Мотренко.

Довідка. Програма всеохоплюючої інституційної розбудови є складовою частиною ініціативи Європейського Союзу "Східне партнерство", яка була започаткована 7 травня 2009 року у ході спеціального саміту ЄС у Празі. Учасниками Східного партнерства є 27 країн – членів ЄС та східні країни – сусіди ЄС: Вірменія, Азербайджан, Білорусь, Грузія, Республіка Молдова і Україна.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *