ОСТАННІ НОВИНИ

Позачергова віза: дорого і швидко

Львівський портал

|

Спекуляції довкола отримання українцями віз у Генеральному консульстві Республіки Польща у Львові продовжуються. Ні для кого не секрет, що для подачі документів для отримання візи у Генконсульство можна потрапити, не вистоюючи багатогодинні, подекуди, кількаденні черги, а лише заплативши відповідним людям. Сьогодні цю інформацію офіційно підтвердив координатор громадського дослідження візової політики у Львові Андрій Лепак.

За його словами, вартість такої «позачергової послуги» становить від 300 до 500 гривень. Таку послугу під стінами Генконсульства пропонують ділки, які нібито продають страхові поліси. При чому, зауважив пан Лепак, у різні дні вартість послуги є різною. Хоча іноді пройти поза чергою, але за гроші просто неможливо. Андрій Лепак пояснює це тим, що у різні дні у Генконсульстві чергує різна вахта.

«Це непоодинокі випадки. Люди професійно працюють біля Генконсульства і пропонують такі послуги», – запевняє Андрій Лепак.

Натомість представник Генерального консульства Республіки Польща у Львові Ришард Венявський цілковито відкидає будь-які підозри у тому, що охорона Генконсульства якимось чином співпрацює із шахраями-провідниками. «Ми не маємо інформації про те, що наші працівники співпрацюють із шахраями. Якби в нас така інформація була, то  реакція була б негайною. Я не знаю про те, щоби наша охорона торгувала місцями в черзі», – запевняє консул.

Що ж стосується величезних черг під стінами Генконсульства, то Ришард Венявський наголошує, що дипломатичне представництво і поготів працює понад норму, а прийняти усіх охочих без черги просто не може фізично. «Ми працюємо понад норму, і прошу не чекати, що хтось у світі може ліквідувати цю чергу ліпшою працею. У таких умовах ми не можемо збільшити число відвідувачів», – запевняє він.

За словами дипломата, лише цього року Генеральне консульство Польщі у Львові видало понад 226 тисяч віз. При таких цифрах, можна лише здогадуватись, скільки заробили на нетерплячих громадянах провідники поза чергою. При цьому важко повірити, що про ці махінації нічого не знають у самому Генконсульстві.  

Щоправда, зрозуміти польських дипломатів неважко – їм аж ніяк не потрібен скандал на цьому грунті, тим паче, що це вже не перший випадок, коли оприлюднюють дані такого штибу. І якщо раніше польські дипломати відкидали будь-які звинувачення, то тепер також чинять адекватно – відтягують час, мотивуючи це тим, що їм потрібно вивчити матеріали дослідження. Відтак хвиля за якийсь час спадає, а механізм працює. А якщо когось на цьому зловлять, то тихо звільнять.

З іншого боку, кровно зацікавленою у вирішенні проблеми мала б бути саме українська сторона, адже в цій злочинній схемі українські громадяни відіграють не останню роль і пропозиції щодо оплати звучать не на території консульства. Однак дефіцит – це страшна штука. Згадується крилата фраза Аркадія Чайкіна : «Хто що охороняє, той те і має».

Якби місця в консульстві було достатньо і черги не розтягувалися на дні, то причин для появи посередників було б набагато менше. Водночас, важко повірити й у те, що правоохоронці не тямлять, що у них під носом виробляють спритники. Хіба би в них були дуже поважні аргументи не бачити цього. Але ми в це не віримо.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *