ОСТАННІ НОВИНИ

Недоторкана недоторканість

Львівський портал

|

Схоже, чинні депутати Верховної Ради так і залишаться недоторканими, адже розгляд питань в українському парламенті нагадує радше байку про лебедя, рака і щуку, аніж конструктивне вирішення проблем. Кожна фракція має свою «ідею-фікс», розгляд якої впевнено блокують опоненти. Натомість замучений кризою електорат годують поясненнями а-ля: «ми хотіли як краще, але вони нам цього зробити не дали».

Питання скасування депутатської недоторканості залишилось «недоторканим». Позачергове пленарне засідання Верховної Ради України закрили, після того, як рада позбавила повноважень народного депутата від БЮТ Віктора Лозинського, стосовно якого було порушено кримінальну справу за фактом завдання тілесних ушкоджень, які спричинили смерть людини. Хоча попередньо планувалося, що парламент розглядатиме питання про урядові кадрові призначення та внесення змін до Конституції про скасування депутатської недоторканності.

Натомість фракція Партії регіонів блокувала президію і трибуну ВР, вимагаючи ухвалення закону про підвищення зарплат і пенсій. Це блокування БЮТівці розцінили як страх регіоналів позбутися недоторканості.

«Питання зняття депутатської недоторканості не розглядається тому, що Партія регіонів блокує трибуну, вони також блокували трибуну минулої середи. Одна з причин того, чому Партія регіонів блокує розгляд цих питань те, що її члени бояться зняття недоторканості», – переконаний народний депутат від БЮТ Іван Денькович.

Натомість  у Партії регіонів запевняють, що насправді питанням про скасування депутатської недоторканості БЮТівці намагаються відвернути увагу суспільства від економічних проблем в країні. Першочерговим завданням регіонали вважають підвищення зарплат та пенсій, що збільшить купівельну спроможність населення.

«Юлія Володимирівна сьогодні обкрадає людей. Тому що треба підвищувати прожитковий мінімум. Але вона не робить цього, говорячи про кризу, відсутність фінансів, ми залазимо в борги для спасіння банків, а людям не віддають те, що їм належить», – наголошує народний депутат Петро Писарчук.

Він переконаний, що БЮТ на чолі із Юлією Тимошенко піднімає питання скасування недоторканості лише на словах. Насправді ж чинна прем`єрка прекрасно розуміє, наскільки їй у майбутньому буде необхідна депутатська недоторканість.

«Ніхто не готовий знімати з себе недоторканість. І Юлія Володимирівна також прекрасно розуміє, що вона не назавжди буде при владі, і що вона рано чи пізно піде з влади і буде ховатися в парламенті. Бо якщо вона не сховається в парламенті, то, напевно, знайдеться багато охочих переслідувати її, тим більше, що є достатньо підстав для цього.

Якби не було депутатської недоторканості, то не було би опозиції. Не було би ні Юлії Володимирівни, ні Віктора Андрійовича, бо Кучма би їх порвав на частини», – переконаний Петро Писарчук.

Не вірить у щире бажання народних обранців зняти з себе недоторканість і політолог Анатолій Романюк. За його словами, те, що з БЮТівця Лозинського зняли недоторканість для багатьох депутатів, які також мають свої «грішки», стало своєрідним «дзвоником» про те, що можуть опинитися в складній ситуації, знявши з себе недоторканість.

«Я думаю, в інтересах багатьох депутатів різних фракцій було те, щоб питання зняття депутатської недоторканості зірвати і за нього не голосувати. Основна частина депутатів не хоче знімати недоторканість. А ситуація з Лозинським стала свідченням того, що краще до цього не допускати. Тому депутати публічно будуть говорити одне, а на практиці, я думаю, вони будуть робити зовсім інші дії», – запевняє Анатолій Романюк.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *