ОСТАННІ НОВИНИ

У шести львівських судах громадяни зможуть поскаржитися на роботу Феміди

Львівський портал

|

На початку травня в шести місцевих районних судах Львова розпочнеться опитування громадян щодо рівня їх доступності до суду.

Про це під час прес-конференції розповів Андрій Бурий, керівник проекту «Моніторинг доступності громадян до суду», який з жовтня 2008 року почав реалізовувати фонд «Право і демократія» за підтримки проекту USAID «Україна: Верховенство права».

Паралельно в цих судах з’являться інформаційні стенди зі сповіщенням про діяльність суду; про громадські організації, які надають безоплатну правову допомогу; адреси судових інстанцій; взірці заповнення квитанцій про оплату державного мита та інформаційного забезпечення, а також їх розміри; інформація про діяльність Європейського суду з прав людини тощо.

Як зазначив моніторинговий координатор проекту Остап Тимчій, цей проект є логічним продовженням попередньої діяльності РГБФ «Право і демократія» у сфері моніторингу ефективності діяльності судової системи України та спрямований на дослідження і виявлення проблем, які виникають у судовій гілці влади.

Правовий експерт проекту Руслан Таратула наголосив на недоліках у системі українського правосуддя під час перебігу судової реформи, які неодноразово стають темою для обговорення в європейських інституціях. Держава з кожним роком вдосконалює діяльність судів та суддів, однак не завжди ці зусилля у сфері судової реформи є ефективними, про що говорить систематичне зростання кількості скарг громадян України до Європейського суду з прав людини на затягування розгляду справ судами та виконання судових рішень, підсумував Руслан Таратута.

На думку керівника проекту Андрія Бурого, головним результатом проекту є реальне покращення доступу громадян до суду. «Внаслідок ефективного громадського моніторингу судів наша організація очікує з`ясувати проблеми, які виникають у громадян при зверненні до суду, та розробити ефективні способи їх подолання. Зокрема одним з головних способів, має бути інформування суддів, голів суду, представників Судової адміністрації, про порушення права на доступ до суду, пропозиції ефективного та швидкого відновлення реалізації такого права та недопущення порушення прав людини в майбутньому», – наголосив Андрій Бурий.

Проект має довготривалий вплив, оскільки вперше у Львові буде проведено такий широкомасштабний моніторинг доступності до суду та – розроблено конкретні рекомендації для суддів із врахуванням думки громадян – відвідувачів суду. А розміщення в суді інформаційних стендів дозволить громадським організаціям допомагати суду поширювати інформацію про свою роботу та допоможе малозабезпеченим громадянам отримати інформацію про одержання безоплатної правової допомоги. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *