ОСТАННІ НОВИНИ

У Львів привезуть твори Шевченка з Казахстану

|

Твори Шевченка, що зберігаються в Казахстані, привезуть на виставку в Західну Україну, повідомила сьогодні під час прес-конференції почесний консул Казахстану у Львові Галина Маслюк.

За її словами, зараз ідуть перемовини з казахською стороною про те, щоби на Шевченківські дні привезти ті твори Кобзаря, що були написані у казахському засланні і що їх ніколи не привозили в Україну.

У засланні в Оренбурзі та Новопетровську (тепер форт «Шевченко») поет провів понад 10 років і був звільнений лише 1857 року.

Попри сувору заборону писати й малювати, митець активно творив. Лише під час так званої Каратауської експедиції влітку 1851року він виконав близько 100 малюнків аквареллю й олівцем. Знайшовши поблизу форту добру глину й алебастр, Шевченко почав вправи зі скульптурами. Серед виконаних ним скульптурних творів були й 2 барельєфи на новозавітні теми: «Христос у терновому вінку» і «Йоан Хреститель». Поет тоді почав писати російською мовою повісті на українську тематику та з багатим автобіографічним матеріалом («Наймичка», «Варнак», «Княгиня», «Музыкант», «Художник», «Несчастный», «Близнецы» та інші).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *