ОСТАННІ НОВИНИ

Дрогобич, Стебник та Борислав можуть провалитися під землю

|

Тріщина, що утворилася на полі рудника №2 Стебницького ДГХП “Полімінерал”, загрожує існуванню автодороги Дрогобич-Трускавець, високовольтних ліній електропередач, які живлять райцентр і водопровід Гірне-Дрогобич. Про це йшлося під час наради, на яку зібралися представники влади, МНС, “Гірхімпрому”, “Дрогобичводоканалу”, гірничорятувального загону, ДАІ, екологи, шляховики та енергетики.

Як повідомив власкор ZAXID.NET, нині триває ремонт дороги на проміжку між Дрогобичем і Трускавцем. Тріщина утворилася за 300 м від траси. Якщо провалля пошириться в бік дороги, то магістралі не стане. Фахівці прогнозують, що земля може провалитися на площі приблизно 4,5 га.

Під час наради начальник відділу з надзвичайних ситуацій Дрогобицької міськради Петро Сидор розповів, що розглядається варіант прокладання дороги до Трускавця через Модричі з виходом на бориславську трасу. За підрахунками фахівців, 4 км цієї магістралі коштуватимуть 45 млн грн.

За словами директора ДГХП “Полімінерал” Миколи Яковлєва, проблеми почалися після землетрусу в Румунії. В землі утворилася тріщина, через яку почала просочуватися вода, яка вимила породу. Через це щільність породи ставала все меншою і один за одним утворювалися карсти. Карст, який просідає біля Модрич, числиться за номером 25. Однак він особливо небезпечний, бо через нього протікає річка Вижниця. Коли земля провалиться, її води через тріщини всмокчуться вглибину, і оскільки вона прісна, то продовжить розчиняти породу, чим створить загрозу ще більшого просідання ґрунту. Якщо ж вода затече в шахту і почне розмивати ціляки (стовпи породи, які підтримують ґрунт), це вже загрожуватиме існуванню всіх чотирьох міст регіону.

За словами провідного спеціаліста ВАТ “Гірхімпром” Анатолія Гайдена, вода, яка після землетрусу в Румунії через тріщину проникла в ґрунт, зробила під землею своєрідний канал діаметром приблизно 100 метрів. Зараз треба точно визначити його розташування і ліквідувати. Вчений вважає, що для цього треба пробурити 5-6 свердловин. А, визначивши розташування цього каналу, запомпувати в нього породу.

Нині через можливе поширення тріщини найбільше проблем мають керівники КП “Дрогобичводоканал” і Дрогобицького РЕМ. Водопровідники змушені будуть виносити водопровід за межі небезпечної зони. Водопровід доведеться прокладати в обхід новобудов Сільця. 3,2 км труб, проектно-кошторисна документація коштуватимуть близько 10 млн грн. Ще гірша ситуація з високовольтними лініями. Енергетики взагалі не знають куди їх перенести, адже з одного боку техногенна зона, а з іншого – дачі трускавчан.

Як стверджували під час наради, нинішні проблеми виникли через брак обіцяних грошей. Ще у 2004 році була прийнята урядова програма виводу ДГХП “Полімінерал” з кризи. Нею було передбачено ліквідацію рудника №1 і консервацію рудника №2. На ці цілі щороку мали виділяти, за словами Миколи Яковлєва, 25-27 млн грн. Насправді ж виділяли по 5 млн грн. Лише у минулому році підприємство отримало 11 млн грн. З його слів, при нормальному фінансуванні рудник №2 вже міг би бути законсервованим.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *