ОСТАННІ НОВИНИ

Гаталяк оголосив сухе голодування на знак протесту проти переслідувань

|

Активіст Громадської мережі «Опора» Тарас Гаталяк оголосив сухе голодування на знак протесту проти переслідувань з боку спецслужб. Про це він повідомив «Львівський портал» особисто. Також Т. Гаталяк вимагає скасувати вирок Малиновського суду Одеської області і створити спеціальну комісію для вивчення обставин «справи з провокацією про фальшиві молдавські леї проти держави Україна».

Він також надіслав звернення до Президента. У цьому зверненні активіст «Опори» заявляє про те, що справа проти нього сфабрикована і просить провести її всебічне та об’єктивне розслідування і покарати винних.

«До таких різких дій я вдався саме у той день, коли світова спільнота відзначає День захисту прав людини. Мене звинувачено в організації друкування 19 млн молдавських лей. 21 травня 2004 року мене заарештували співробітники Одеської СБУ. Згідно з матеріалами справи, замовниками лей були голова Християнської народно-демократичної партії Молдови, на той час – кандидат у президенти Молдови, Юріє Рошко, відомі особистості у Придністров’ї. Після виходу з СІЗО, 9 листопада 2004 року, я розслідував справу щодо виявлення фальсифікацій. Я розшукав 8 осіб, яких було безпідставно звинувачено у скоєнні злочину. Ними виявилися громадяни України, Молдови, Канади та Придністров’я. Тепер з них обвинувачення законно знято. Оскільки я як директор львівської друкарні «Дизайн-студія «Папуга»» друкував чимало продукції до 2004 року для «помаранчевих» сил, то вважаю, що моє ім’я було долучено до цієї справи з метою дискредитації мене та демократичних рухів в Україні. Ця справа мала на меті ще декілька цілей – вплив на політичну ситуацію у Молдові, загострення придністровського конфлікту, дискредитація України на Євросаміті в Софії навесні 2005 року.

Під час розслідування кримінальної справи слідчі Одеської СБУ та прокуратури порушили низку моїх прав та свобод. Так, Конституцією України та Європейською Конвенцією про захист прав і основних свобод людини гарантовано одне з основних прав людини, а саме: кожна людина має право на свободу та особисту недоторканність. На мою думку, це право правоохоронними органами було брутально зігноровано.

Сьогодні я є засудженим до 3 років умовного терміну із випробувальним терміном 1 рік. Випробувальний термін закінчується 13 грудня 2006 року. Вирок набув чинності 1 серпня 2006 року після ухвали Апеляційного суду Одеської області. Але до сьогодні не знято арешту з мого майна, не повернено мій закордонний паспорт та кошти у сумі 2000 грн, вилучені під час обшуку. Мені неодноразово погрожували. 1 березня 2006 року було викрадено мого 10-річного сина, справу із викраденням не розслідувано.

На всі листи-скарги до керівництва СБУ, Генпрокуратури, МВС, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, депутатів Верховної Ради України я отримав формальні відписки. Останній формальний лист-відписку я отримав із Генпрокуратури України 4 грудня 2006 року у відповідь на звернення, вручене особисто Президенту України 30 вересня 2006 року у Львові, остаточно переповнив чашу мого терпіння», – йдеться у зверненні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *