ОСТАННІ НОВИНИ

Яворівський полігон не загрожує населенню довколишніх сіл

|

Комісія Міністерства охорони здоров’я України, яка досліджувала вплив Яворівського полігону на здоров’я населення навколишніх сіл, завершила свою роботу. ЇЇ висновок – ситуація в селах довкола полігону відповідає вимогам санітарного законодавства щодо умов проживання населення, а проведені заходи свідчить про значне зменшення техногенного тиску на довкілля.

<P><P>Комісія з виїздом на місце обстежила прилеглі до Яворівського полігону та ЯДГХП «Сірка» території, зібрала необхідні дані, здійснила аналіз результатів лабораторного та інструментального контролю за станом довкілля в селі Вербляни та інших населених пунктах, що знаходяться біля Яворівського полігону, ознайомилася з матеріалами санітарно-епідеміологічної служби Західного регіону Міністерства оборони України щодо моніторингу санітарно-епідемічної ситуації навколо 232 загальновійськового полігону.

<P><P>Про свої висновки члени комісії днями повідомили у листі-довідці голову Львівської обласної державної адміністрації Петра Олійника та голову Яворівської РДА Ростислава Новоженця.У цьому документі, який підписали голова комісії Р. Павлів та її члени В.Чміль, В.Станкевич, В.Макарчук, зокрема, констатовано: «Вивчивши та узагальнивши наведені матеріали, комісія дійшла висновку, що ситуація, яка склалася на території населених пунктів Яворівського та Жовківського районів Львівської області, відповідає вимогам санітарного законодавства щодо умов проживання населення, а проведені заходи стосовно 232 загальновійськового полігону, істотне скорочення обсягів видобування сірки та масштабне проведення рекультиваційних робіт на державному гірничо-хімічному підприємстві «Сірка» свідчить про значне зменшення техногенного тиску на довкілля та умови проживання населення».

<P><P>Як повідомила заступник голови Яворівської РДА Уляна Ганусяк, за дорученням Кабінету Міністрів України Яворівська райдержадміністрація уже ознайомила з висновками міністерської комісії територіальні громади населених пунктів, які розташовані в зоні впливу Яворівського загальновійськового полігону та Яворівського державного гірничо-хімічного підприємства «Сірка».

<P><P>Нагадаємо, що причиною створення цієї комісії послужив лист голови Яворівської РДА Ростислава Новоженця, написаний Міністру оборони України на вимогу мешканців сіл Вербляни, Коти, селища Старичі та інших, та відповідне Звернення депутатів Яворівської райради з проханнями фахово обстежити й дати офіційну оцінку впливу Яворівського полігону на екологію та здоров’я людей. У клопотаннях мова йшла також про так звану «верблянську трагедію», коли в часі збіглися міжнародні військові навчання італійських вояків та епідемія невизначеної досі етіології серед сотень дітей в селах, розташованих впритул до Яворівського полігону, повідомляє Західна інформаційна корпорація.<P>

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *