ОСТАННІ НОВИНИ

Блаженніший Любомир обговорив питання патріархату з мирянськими лідерами

|

7 вересня цього року прес-секретаріат Глави УГКЦ оприлюднив Пастирське послання „Про утвердження патріаршого устрою Української Греко-Католицької Церкви”, яке одразу набуло широкого розголосу і виявило неабияке зацікавлення громадськості тими питаннями, про які йдеться у документі. У вступі Послання читаємо: „Цим листом ми хочемо пояснити, що означає “патріархат Церкви”, щоб усі ми краще і глибше зрозуміли його суть, а усвідомивши, думали й діяли так, як передбачає патріарший устрій Церкви”. Таку ж мету мала і вчорашня зустріч Блаженнішого Любомира Кардинала Гузара, Глави УГКЦ, із керівниками мирянських організацій нашої Церкви. Для участі у конструктивному діалозі було також запрошено Олега Турія, директора Інституту історії Церкви УКУ, та Мирослава Мариновича, директора Інституту релігії та суспільства УКУ.

У своєму вступному слові Блаженніший Любомир зокрема сказав, що сьогодні наше перше завдання – старатися жити і діяти так, щоб Церква була Церквою. Адже у нас часто виникає спокуса дивитися на Церкву по-світському і діяти в тому напрямку, щоб вона була добре організованою установою, яка швидко нарощує свій потенціал. Те саме, на думку Глави УГКЦ, стосується і питання патріархату нашої Церкви: ми тоді вбачаємо у патріархаті певне політичне досягнення. „Патріархат – це стан душі”, – завершив свою думку Блаженніший Любомир.

Відтак для того, щоб дати історичний аналіз питання патріархату УГКЦ, до слова було запрошено п. Олега Турія. Промовець підкреслив, що у Пастирському посланні вже вказано історичне підґрунтя патріархату нашої Церкви. А історичне аналізування становлення патріархатів інших Церков сьогодні нам нічого не дасть у третьому тисячолітті, адже теперішня дійсність зовсім інакша, аніж була у третьому тисячолітті. На переконання промовця, нам варто звернути увагу на те, що патріархат для УГКЦ мислився не як створення умов для поділу, відділення від когось (як це бачимо в історії), а як об’єднавчий засіб для досягнення повної єдності української Церкви, повідомляє прес-служба Глави УГКЦ.

Мирослав Маринович зазначив, що патріархат не є самоціллю і не покликаний просто задовольнити наші амбіції, а це відповідь на стан і потреби нашої Церкви, це засіб для досягнення кращого душпастирювання. На думку п. Мирослава, тепер настав час не для аргументів (адже Святіший Отець Іван Павло ІІ недвозначно заявив, що поділяє наше прагнення, яке закорінене також у канонічних і соборових приписах), а для молитви.

Тоді учасники зустрічі мали нагоду висловити свої міркування про патріархат УГКЦ. Промовці неодноразово наголошували на потребі якомога ширшого обговорення цього питання у мирянських організаціях, навчальних закладах і родинах.

Крім того, Глава нашої Церкви повідомив присутніх, що Пастирське послання „Про утвердження патріаршого устрою Української Греко-Католицької Церкви” – це перший результат роботи Синоду нашої Церкви в цьому напрямку, а тепер йде робота над створенням статуту – документа, який вкаже, як патріархат має діяти.

.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *