“Чистильники”: машини проти людей

"Ратуша", 28 січня

|

На дорогах Львова нині працює три вакуумні прибиральні машини. Вони обслуговують одразу по два райони. Автомобіль Франківського району, окрім власної території, прибирає ще й  дороги Залізничного району. Ще одна машина обслуговує Шевченківський та Личаківський райони.  Третій автомобіль курсує вулицями Сихівського та Галицького районів.

“Ратуша” вирішила з’ясувати наскільки рентабельно використовувати такий засіб прибирання вулиць у нашому місті, і чи на практиці механічна робота є якіснішою, аніж людська.

Директор ЛКП “ШРП Галицького району” Любомир Міліневич запевнив, що такий автомобіль є дуже вигідним для Львова. “За зміну, а вона триває 11 год, він прибирає до 25 тис. кв. м. Тоді, коли двірник руками підмітає лише за цей же час 3800 кв. м. Але це площа разом із тротуарами. На мою думку, якість прибирання машини куди краща за якість прибирання двірника. Якщо не враховувати тротуарів, то ця машина прибирає рівно стільки проїжджої частини, скільки — вісім двірників”, — запевнив Любомир Миколайович.

Машину придбали за чималу суму торік, у лютому, за 820 тис. грн. На тиждень авто працює 7 змін (загалом тиждень має  14 змін, кожна — по 11 годин) — три зміни в Галицькому районі (у ніч з вівторка на середу, з п’ятниці на суботу та з неділі на понеділок) і чотири у Сихівському (денний час у понеділок, вівторок, середу та четвер). На одну зміну затрачають близько 90 л дизельного палива. Одразу зацікавило, чому так багато. Адже вакуумна машина рухається лише містом. Як з’ясувалось, машина має два двигуни: один — на якому працює сам автомобіль, інший — завдяки якому прибирають власне щітки. Їх, до слова, у машині є три. Широку (основну) щітку міняють раз на півроку, а інші, бічні — кожні 56 год. Загалом, щомісяця проводять заміну трьох-чотирьох щіток. Вартість основної щітки — 932 грн, бічної — 450. Плата за прибраний 1 кв. м становить 8 коп. У вихідний день та в нічну зміну ціна може бути дорожчою, у день — дешевшою. На думку пана Міліневича, у місяць на обслуговування машини затрачають близько 66 тис. грн. Сюди входить заміна щіток, мастил, вартість палива, заробітна плата водіям зі всіма відрахуваннями, вартість води, ПДВ, амортизація (17 тис. грн), вивіз сміття. Донині серйозних капітальних ремонтів не було, бо машина не працює на повну потужність через нестачу грошей. Щоправда ШРП поміняло щеплення. За словами пана Міліневича, така вакуумна машина буквально стоїть без роботи, адже для неї закономірно відпрацьовувати у тиждень 10-11 змін. Тут, власне, вакуумна машина — нерентабельна, бо не відробляє повністю свою амортизацію.

Зробимо деякі підрахунки. В місяць машина працює 28 змін. За цей час вона прибирає максимально 840 тис. кв. м і на її утримання йде 66 тис. грн. Цю площу в місяць прибиратимуть 10 двірників, чия заробітна плата разом із відрахуваннями становитиме близько
10  тис. грн (двірники працюють 22 робочі дні, заробітна плата одного робітника близько тисячі грн). Додамо сюди інвентар, яким прибирають на вулицях — віники та лопати. Цікаво, 66 тис. грн — це зарплата скількох, власне, двірників? Однак всі закиди стосовно того, що вакуумний “прибиральник” надто дорогий для міського бюджету, Любомир Миколайович відкидає, наголошуючи на якості роботи, адже навіть після прибирання двірником, вакуумна машина назбирує багато сміття. І ще, як додатковий аргумент, він наводить приклад, що такі машини є в менших містах, ніж Львів — Калуші, Южноукраїн­ську і Тернополі.

Олена КОС

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *