Ласий шматок

Ірина СМЕРТИГА, „Новий Погляд”

|

Бажання поборотися за доступ до міського сміття виявили чотири компанії.

Віднедавна на кухні моєї товаришки з’явилося ще одне відро для сміття. Туди все сімейство складає харчові відходи, які згодом вивозяться на дачу на перегній. Такі відерка для різних видів відходів можуть з’явитися на кухнях і решти львів’ян. Не беремося прогнозувати, скільки часу знадобиться для того, щоб привчити мешканців міста до сортування свого сміття. Однак щонайменше чотири компанії вже зголосилися взяти на себе цю нелегку просвітницьку місію.

Друга спроба

У понеділок в Ратуші чиновникам та депутатам презентували три з чотирьох інвестиційних проектів, спрямованих на комплексне вирішення проблеми утилізації відходів та рекультивації сміттєзвалища у Грибовичах. Рішення, згідно з яким проводять конкурс на визначення інвестпроекту, депутати ухвалили наприкінці травня. Це вже другий конкурс, на якому муніципалітету доведеться обирати кращого інвестора для розв’язання проблеми з міським сміттям. Попередній конкурс, що відбувався минулоріч і передбачав пошук інвестора лише для рекультивації сміттєзвалища в Грибовичах, закінчився скандалом – міських чиновників звинуватили в лобіюванні інтересів конкретних компаній. Умови цьогорічного конкурсу передбачають, що його переможець не лише займатиметься сміттєзвалищем, а й налагодить комплексну систему збору і утилізації міського сміття. До участі в ньому зголосилися, італійська компанія „Річікляджі”, дві київські фірми – „ГрінКо” та „Екологічна інвестиційно-технологічна компанія”, та фірма відомого у Львові австрійського бізнесмена Крістіана Чернера „Сервіс-центр Стрий”. Однак італійці, в силу обставин, не змогли приїхати до Львова і презентувати муніципальній владі свій проект.

Хто більше?

Що ж пропонують місту потенційні інвестори? Вартість інвестиційного проекту компанії «ГрінКо» становить 175 млн грн. А 38 млн грн кияни планують витратити на рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища, ще 40 млн грн – на відкриття нового звалища, і 60 млн грн – на будівництво сміттєсортувального заводу. Реалізація проекту триватиме 3 роки, а окуповуватиметься він років дванадцять за умови, що за вивіз та утилізацію сміття компанії платитимуть 42 грн за кубометр.

Власник фірми „Сервіс-центр Стрий” Крістіан Чернер пропонує заінвестувати в проект очищення міста від сміття 130 млн грн. Пан Чернер пропонує розподіляти відходи на мокрі і сухі. Відтак, половину зібраного сміття, за його задумом, можна буде пустити на повторну переробку. Те ж, що перетворити у вторинну сировину неможливо, він пропонує спалювати на „Миколаївцементі”. За розрахунками Крістіана Чернера, вартість утилізації одного кубометра сміття за таких умов коштуватиме 22 грн.

Компанія „Екоінтек” готова інвестувати в комплекс переробки та утилізації сміття (вкупі з рекультивацією сміттєзвалища в Грибовичах) 135 млн грн. Проект компанії розрахований на 5 років і реалізовуватиметься у три етапи. На першому фірма планує налагодити систему збору і вивозу сміття з міста. На наступному – побудувати сміттєпереробний завод. Сміття пресуватимуть в брикети розміром 1200 кг на кубічний метр, що дасть можливість зменшити навантаження на полігон в 4-6 разів. За словами директора фірми Олександра Василянського, 20-25% зібраного сміття можна буде переробляти на вторинну сировину.

Третій етап роботи передбачає рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища та будівництво нового регіонального полігону, який прийматиме відходи з усіх населених пунктів Львівщини. Це будуть відходи, які попередньо пройшли переробку й були збрикетовані на сміттєпереробному комплексі. За підрахунками компанії тариф на вивіз і утилізацію сміття становитиме приблизно 32 грн за кубічний метр відходів.

Проект компанії „Екоінтек” має свою „фішку”. Фірма готова взятися за утилізацію кислих гудронів, що знаходяться на Грибовицькому сміттєзвалищі. За словами Олександра Василянського, для повної утилізації кислих відходів знадобиться 5-10 років.

Місце під сонцем

Інвестиційні проекти компаній також передбачають закупівлю техніки та контейнерів зі сміття. Так, фірма „ГрінКо” має намір придбати для реалізації свого проекту у Львові 20 сміттєвозів та майже десять тисяч контейнерів для сміття. Апетити „Екоінтекса” трохи скромніші – близько 6 тисяч контейнерів, з яких тисяча – це контейнери для роздільного збирання сміття. Масштабність проектів потенційних інвесторів підштовує до думки, що після оголошення переможця може статися так, що для нинішніх операторів ринку сміття місця на ньому не залишиться. Зрештою, вже за місяць міська влада мала б визначитися з тим, який із запропонованих проектів є для міста найвигідніший. Відтак восени львівяни зможуть дізнатися, хто даватиме раду з міським сміттям і скільки платитиме за це кожен міщанин.

Довідка

За даними департаменту житлового господарства та інфраструктури, щороку у Львові продукують близько 1 млн кубометрів твердих побутових відходів. 70% сміття „виробляє” населення.

Вивезення сміття у місті займається 8 спецпідприємств, парк яких складається з 60 сміттєвозів. В місті розміщено понад 3 тисячі контейнерів, 60% з яких належить ЖЕКам, решту 40% – перевізникам.

Усереднений тариф на вивіз сміття становить 11,8 грн за 1 м3, а вартість захоронення на сміттєзвалищі – 2,28 грн.

Сміттєзвалище у Грибовичах експлуатуєтся майже 50 років. На полігоні площею близько 40 га накопичено близько 50 млн кубометрів відходів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *