Дітей-сиріт меншає

Наталя ЧИЖ, „Новий Погляд”

|

Діти, позбавлені батьківської опіки, не чекають від життя сюрпризів. Вони надто рано потрапили у жорстоку реальність і навчилися до неї адаптовуватися. Їм потрібне лише одне – віра у те, що і вони колись матимуть кого назвати «мамою» чи «татом».

Таких дітей у Львівській області сьогодні понад чотири сотні…

У Львівському дитячому будинку №1 для дітей-сиріт сьогодні 120 дітей. У них немає ані сім’ї, ані мінімальної підтримки держави. Лише вихователі-ентузіасти та декілька спонсорів і волонтерів, які хоча б трішки намагаються допомогти. Держава виділяє кошти лише на харчі і медикаменти, останні з яких у таких кількостях, що і згадувати соромно. «Дитячі будинки насправді животіють, постійно перебуваючи у пошуках засобів для виживання, – розповідає Галина Щегольська, вихователь, тимчасовий в.о директора Львівського дитячого будинку №1 для дітей-сиріт. – Відколи мером став Садовий, він ще жодного разу тут не був. Колись щороку до нас приїжджали представники влади. А тепер – уже і звідти ніхто не приїжджає і не цікавиться. Їм не до сиріт…» За словами пані Щегольської, незважаючи на байдужість влади, не може не тішити щорічне зростання зацікавлення сімей у всиновленні дітей. «Випадки всиновлення і справді почастішали. З чим це пов’язано, не можу сказати, але це обнадіює, – зазначила Галина Василівна. – На нашу думку, держава мала б допомагати тим людям, які всиновлюють сиріт. А в Україні чомусь допомогу надають лише тим, хто бере під опіку, а решті – ні. Мовляв, якщо ви всиновили, то це тепер ваша дитина, от ви за власні кошти її і виховуйте».

Як розповіли «Погляду» у Службі у справах неповнолітніх при ЛОДА, сім’я, яка всиновлює дитину, отримує не лише радість від поповнення, а й підтримку у 8 тисяч гривень. «Річ у тому, що питання всиновлення є конфіденційним. При всиновленні дитини, батьки мають право на тих 8 тисяч, а у зв’язку з конфіденційністю інформації, інша фінансова підтримка є неможливою, – пояснила заступник начальника Служби у справах неповнолітніх ЛОДА Людмила Гладка. – Щоправда, сьогодні розглядають можливість надання певної матеріальної підтримки сім’ям-всиновителям. Але за умови скасування конфіденційності». За словами пані Гладкої, сім’я, яка наважується всиновити дитину, наперед розраховує свої матеріальні можливості для її виховання, а тому про фінансові колізії у цьому випадку говорити недоречно. «Головне – це любов, яку батьки подарують цій дитині. Адже всиновлюють саме для того, щоб наповнити життя позитивом, радістю, духовністю, а не для отримання грошової підтримки», – зазначила вона.

Водночас у Службі у справах неповнолітніх ЛОДА запевняють у тому, що кількість сімей, що всиновлюють дітей, з кожним роком і справді зростає. Причиною такого явища Людмила Василівна бачить у покращенні матеріального становища громадян України і розумінні того, що поряд із матеріальним достатком потрібен і духовний ріст. «У нас досить високий показник із всиновлення дітей по Україні, – розповіла Людмила Гладка. – Зокрема, 2006 року було всиновлено 70 дітей, тоді як 2005 року – 63 дитини. А вже цьогоріч у першому кварталі сім’ю знайшла 31 дитина. На черзі стоїть ще понад 50 сімей. Просто люди, нарешті, почали заповнювати душевну порожнечу, яку грошима ніколи не заповниш».

P.S. Згідно зі змінами до Положення про почесні звання України, відтепер звання «Мати-героїня» надаватимуть жінкам, які народили та виховали до восьмирічного віку п`ятьох і більше дітей. Як зазначено в указі Президента України Віктора Ющенка, звання «Матері-героїні» також присвоюватимуть жінкам, які виховали до восьмирічного віку п`ятьох і більше усиновлених у встановленому законодавством порядку дітей.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *