Час на город: надолужуємо втрачене

Наталка ПОДОРОЖНИК, “Україна і час”

|

Весна цьогоріч не надто тішила теплом. Та не варто гаяти час — весняний день рік годує. Настала пора сіяти теплолюбні культури.

Зараз коренева система сіянців буде розвиватися швидше, ніж надземні частини. А квасолі і кабачкам міцні корені потрібні не менше, ніж пастернаку і петрушці.

Отож з 30 травня по 6 червня астрологи-дачники радять сіяти кущову квасолю і південний різновид гороху — нут. Цей горох не в`ється, але сильно кущиться, тому відстань між насінинами має бути не менше 30 см. У квасолі — 10 см.

У ці ж дні добре сіяти огірки у відкритий ґрунт. Грядки слід гарно підживити, а насіння проростити «на листок» чи «на паросток». Висаджені огірки треба прикрити — ще можливі невеликі заморозки. Кабачки, патисони і гарбузи можна сіяти сухим насінням, але в цьому випадку немає гарантії, що сходи будуть рівномірно розподілені на грядці, тому їх теж краще спершу проростити.

Гарбузові, зокрема й огірки, не можна саджати вдруге на тому ж місці. Їхніми попередниками мають бути картопля, коренеплоди. Але найкраще гарбузові будуть рости на товстому шарі компосту, прослоєному гноєм. Така грядка не тільки родюча, але ще й підігріває знизу.

Наприкінці травня можна посіяти горох, кукурудзу, цибулю-чорнушку скороспілих сортів, які формують ріпку за один сезон, скороспілу моркву з короткими коренеплодами, редис, салат.

З 30 травня по 9 червня варто висадити розсаду середньостиглих томатів і перців у плівкові теплиці й у ґрунт під укриття. Якщо в теплиці місця для усіх не вистачає, то перевагу віддайте томатам, а перець може рости і надворі. При посадці цих культур треба внести багато перегною чи кінського гною. Добрі попередники — квасоля, горох, коренеплоди.

Розсаду середньостиглих сортів капусти добре садити в лунки, викопані з інтервалом 70 см. у ряду і до 1 м. між рядами. Перегній внести, як під помідори. Рясно полити. Попередники — картопля, коренеплоди, зернові і бобові.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *