Човен пращурів

Наталка КИСІЛЬ, “Україна і час”

|

У селі Суховолі на Львівщині рили озеро, а знайшли… човен-довбанку, якому 2 000 років.

…Екскаватор гудів несамовито. Незабаром тут має постати відпочинковий комплекс. Раптом під зуби машини-землекопа потрапило щось дивне. Поки вирішили розглянути у товстелезному шарі торфу, що ж саме заважає техніці, шість стародавніх човнів “загинуло”, але один, на щастя, вцілів. Чотириметровий човен, видовбаний зі стовбура дуба, просто вражав…

Цю історію нам розповів сільський голова Суховолі, що біля Львова, Роман Миколайович Струк. Він у своєму кабінеті має великий фотоальбом зі світлинами різних визначних подій села, урочистостей, знаних у їхньому краї майстрів, спортсменів, митців. Серед іншого — фотографії човна-довбанки, на який випадково натрапили під час проведення робіт із розширення меж озера Зазір`я, де місцевий підприємець планує звести відпочинковий комплекс.

Наразі човен-довбанку забрали науковці Інституту українознавства, аби дослідити його вік. Археологи не беруться точно сказати, до якої епохи належить унікальна знахідка. Однак припускають, що човен може мати приблизно 1500-2000 років. Найцікавіше те, що цей випадок унікальний не лише для археології України, а й для усієї Центральної Європи.

“Озеро Зазір`я взяв один бізнесмен в оренду, облагороджує його й розширяє, — розповідає Роман Струк. — Хочу наголосити, що ця водойма, можливо, приховує не одну таємницю. На дні є й інші предмети. А ця “довбанка” дуже добре збереглася. Тільки ніс трішки пошкодили, коли витягували судно на поверхню, а корма в хорошому стані. Втім, як пояснили нам археологи, якщо човен не законсервувати, то за короткий час з нього залишиться лише купка порохна”.

В Інституті українознавства тлумачать знахідку так: торф`янистий ґрунт, як ніщо інше, добре зберігає органічні рештки, а тому є цінним для археології. Тепер деревину треба спершу вимочити у спеціальних розчинах, щоб убити бактерії, а потім провести ще чимало необхідних процедур для збереження. Це процес недешевий, однак археологи запевняють, що докладуть усіх зусиль, щоби зберегти диво історії, на якому плавали наші пращури.

Як зазначив науковий співробітник Інституту українознавства Дмитро Павлів, такі човни можуть походити з доби неоліту (4-5 тисяч років до нашої ери), але найімовірніше, що він з XV-XVI століття. Зрештою, про все скаже експертиза. Найцікавішим є те, чому саме сім (магічне число!) довбанок зберігалося разом? Можливо, це не випадковість, а пожертви, наприклад, богам води?..

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *