Бронзовий солдат розбрату

Віталій ПАВЛИШИН, “Україна і час”

|

Уже більше тижня тривають заворушення на вулицях естонських міст. Спричинені вони “переселенням” монумента Воїну-визволителю з Братської могили на пагорбі Тинісмяґі у Таллінні на Військовий цвинтар, що розташований за межами міста.

Усе почалося у січні 2007 року, коли парламент Естонії прийняв закон “Про захист військових поховань”, який дозволяє зносити пам`ятники радянським солдатам, зокрема перепоховати останки радянських солдатів із Братської могили на пагорбі Тинісмяґі у Таллінні і демонтувати Бронзового солдата. Це викликало жорстку реакцію російської влади, яка побачила в рішенні естонських депутатів підтримку неонацистських настроїв у республіці.

У ніч на 26 квітня на Тинісмяґі почалися розкопки. Увечері наступного дня між противниками перенесення пам`ятника і поліцейськими відбулися зіткнення, що потім вилилися у масові вуличні заворушення. Уряд Естонії, зібравшись на екстрене засідання, ухвалив рішення демонтувати пам`ятник (раніше передбачалося, що він простоїть на своєму місці до закінчення розкопок). Тим часом безладдя в Таллінні продовжилися й наступними ночами. Вони поширилися також на міста Ихві і Кохтла-Ярве на північному сході країни. Але це не змусило естонську владу припинити свої дії. 30 квітня Бронзового солдата встановили на Військовому цвинтарі.

Протистояння проросійськи налаштованого населення і представників естонських національних громадських організацій наразі не припиняється. Перекинулося воно і в сусідні країни. У Москві потерпають дипломати від Естонії, приміщення посольства постійно пікетують агресивно налаштовані росіяни. Навіть у Києві будівлю естонського посольства облили фарбою.

З`явилися і тривожні повідомлення стосовно подальшої ескалації конфлікту. Зокрема, 9 травня, у День Перемоги, російськомовна молодь Естонії має намір організувати повстання в країні. Про це повідомив естонський “Телеканал 2”. За його даними, заплановано розпочати масштабний страйк, який 9 травня переросте у повстання.

Можливо, саме з цього приводу естонська поліція ввела заборону до 11 травня на проведення в Таллінні будь-яких публічних зібрань. Як повідомили агенції “Інтерфакс” у Північній префектурі поліції Естонії, забороні підлягають навіть раніше дозволені мітинги і маніфестації.

До речі

Поляки солідарні з естонцями

Міністр культури Польщі Казімеж Уяздовський оголосив, що в Польщі “символи комуністичної диктатури” зникнуть з міських вулиць. У спеціальній заяві міністерства культури Польщі йдеться, що зараз готують проект закону про місця національної пам`яті, а це дасть можливість органам місцевого самоврядування й адміністрації “ефективно прибирати пам`ятники та символи іноземного панування над Польщею”. Таким чином польська влада підтримує починання своїх колег з Естонії і намагається “ще більше розірвати із злочинним комуністичним минулим”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *