“Інтер”: революція чи експеримент?

Андрій ПАКОШ, “Україна і час”

|

Схоже, що один із провідних телевізійних каналів України “Інтер”, продовжує лихоманити. А все почалося з січня цього року, коли на “Інтері” змінилося керівництво.

Нова мітла по-новому мете

Замість голови правління Сергія Старицького наглядова рада призначила Сергія Созановського. Крім Старицького звільнили ще кількох членів правління — Ярослава Порохняка, Леоніда Мазора та Олега Павленкова. Натомість до його складу ввели Анну Безлюдну та Володимира Грановського.

Здавалося б, нічого крамольного в цьому немає, адже зміни у керівництві вітчизняних каналів іноді трапляються. Але минуло не так багато часу, як на “Інтері” визрів скандал. Журналісти телеканалу не погодилися із нововведеннями керівництва (раптові звільнення та зниження заробітної плати) і збиралися оголосити голодування. Тоді конфлікт вдалося залагодити, а генеральний продюсер телеканалу Анна Безлюдна пояснила журналістам, що дії керівництва пов’язані тільки з бажанням переглянути роботу каналу. Правда, тоді кілька програм закрили.

Нібито складний період для “Інтера” минув, тим більше, що відомий телеведучий Савік Шустер заявив про свій перехід на цей телеканал. За його словами, вже проведено відповідні переговори з Анною Безлюдною — залишається тільки підписати контракт. Як пояснив сам Шустер, зміна каналу пов ’ язана тільки з професійним ростом. Однак одразу після заяв Шустера з’явилася інформація, що головною причиною його переходу стала фінансова проблема. На “Інтері” Шустеру запропнували вдвічі більшу зарплатню. На “ICTV” за “Свободу слова” відомий телеведучий отримував п’ятдесят тисяч доларів щомісяця.

Для “Інтера” поява Шустера, безперечно, вигідна, адже його ім’я саме по собі стало брендом, тож глядачі прагнуть дивитися програми з Шустером. За іншою версією, перехід відбувається через політичні вподобання, подейкують нібито останнім часом “Свобода слова” викликала невдоволення у впливових державних мужів.

“Все для тебе” осиротіло

Але поява нових людей на “Інтері” таки не зупинила розгортання конфлікту між керівництвом та журналістами. Хоча керманичі каналу і заперечують існування якихось непорозумінь. Але як тоді пояснити факт зникнення з ефіру всіх спортивних програм?

А минулої середи ведуча програми “Все для тебе” Ганна Соболєва написала заяву про звільнення. Як пояснила пані Ганна нашому кореспондентові, причиною такого кроку стали кардинальні зміни у форматі програми.

— Все почалося з того, що пішла команда проекту. Далі настали структурні зміни. Нам почали пропонувати таку манеру ведення програми, коли ведучі мали стати “польовими помічниками” для героїв — бігати за ними, чимось допомагати. Як на мене, це крок назад, бо відбувається зміщення акцентів. Не знаю, для чого потрібні були такі зміни, ніхто нічого не аргументував. Юрій Кот залишився на каналі. Що буде далі — не знаю. На останніх зборах сказали, що будуть шукати нову партнерку.

— Чому було прийнято таке рішення?

— Про це краще спитати в керівництва. Я казала всім на зборах, що не можна так робити. У принципі моє рішення ні для кого не було несподіванкою.

— Як реально виглядає ситуація на “Інтері”?

— Відверто кажучи, відбуваються абсолютно незрозумілі речі майже для всього колективу телеканалу. Не можу пояснити, що відбувається і чим все закінчиться. Я настільки мало знайома з керівництвом, що для мене не відомо, як вони впливають на наші долі. Вони не розмовляють з журналістами, викликають керівників програм, які просто доносять до відома працівників інформацію. Повірте, не можу відповісти на запитання, адже просто не знаю, що казати.

— Де будете працювати далі?

— Зараз буду співпрацювати з Першим Національним телеканалом. Окрім того розробляю власний проект для іншого телеканалу. Це буде миролюбне шоу.

Неконтактне керівництво

Якщо з програмою “Все для тебе” більш-менш ситуація зрозуміла, то зникнення спортивних програм викликає подив. Як пояснив ситуацію нашому кореспондентові Руслан Свірін, ведучий спортивних програм, керівництво каналу вирішило відмовитися від спорту тільки через падіння рейтингів “Інтера”: “Нам сказали, що “Інтер” поступається за рейтингами “1+1”, де після новин показують телевізійні серіали”.

У свою чергу головний редактор спортивної редакції “Інтера” Олег Шумейко зазначив: “Керівництво каналу заявило, що спортивні програми не всіх цікавлять і вони мають низькі рейтинги. Тому, як експеримент, їх буде знято з ефіру до початку нового сезону. Так само, як це зроблено з погодою. Наразі нікого з журналістів звільняти не планують. З нового сезону все стане відомо”.

Ще один спортивний ведучий каналу Роман Кадємін зараз у відпустці — він відмовився взагалі коментувати ситуацію.

Ми спробували дізнатися, що ж конкретно буде з “Інтером” у керівництва телеканалу. Спочатку нас скерували до прес-служби. Там повідомили, що потрібно офіційно висилати запити або можна зателефонувати в приймальну до керівництва. В приймальні повідомили, що перші керівники перебувають у відрядженнях, а, крім нього, ніхто інформації надати не зможе.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *