Юрій Костенко, лідер УНП: «Хабарі не дозволять Конституційному Суду винести суто правове рішення»

|

«Я багато разів упродовж останніх років висловлював здивування рішеннями Конституційного Суду. У 2000 році, коли почали говорити про третій термін Кучми, КС цей намір практично схвалив і саме під це схвалення було проведено референдум щодо ухвалення змін до Конституції. Тобто КС діяв не як орган, який керується виключно нормами Конституції, а як орган, що виконує політичне замовлення. Також нагадую вам рішення КС про те, що президента можуть обирати в парламенті, що прямо суперечить Конституції.

Тому для мене не було відкриттям те, що в КС ми не знайдемо правди – чи відповідає указ Конституції, бо це протиріччя закладено в самій Конституції. Я не маю повної юридичної освіти, лише три курси, але, попри це, знаю, що Президент, як гарант Конституції, повинен у правовий спосіб припиняти всі антиконституційній дії. Коли коаліція намагалася в антиконституційний спосіб сформувати конституційному більшість і відтак мати доступ до української Конституції і робити з нею все, що завгодно, то Президент діяв абсолютно адекватно до ситуації. З іншого боку, в Конституції записано лише три обставини, за яких він може припиняти повноваження парламенту.

Тому якби в нас був КС – демократична правова інстанція, то він виніс би рішення про те, що дії Президента були адекватними, але це питання не врегульоване законодавцем, у який спосіб гарант Конституції може зупиняти фактично антидержавний переворот.

Почалося зовсім інше – хабарі переважили право і корупція в КС не дозволятиме йому винести суто правове рішення. Такий мій висновок підтверджує резолюція ПАРЄ».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *