Реалізована мрія

Олег НАЛИВАЙКО, „Новий Погляд”

|

Диво таки сталося – Україна та Польща вибороли право прийняти чемпіонат Європи з футболу 2012 року.

Навіть у нашій країні було чимало скептиків, які про Євро говорили з посмішкою на вустах, як про недосяжну мрію. Нині ж усі заклопотані іншою справою – обговоренням вигоди від проведення континентальної першості.

Одним із тих, хто до останнього не вірив у перемогу спільної заявки України та Польщі був почесний президент “Карпат” Петро Димінський. Вірячи у власну правоту, він декілька місяців тому пообіцяв міському голові Львова Андрію Садовому парі. Петро Петрович був готовий у разі перемоги України та Польщі в тендері на право прийняти Євро-2012 віддати меру 5 мільйонів доларів. Натомість, у разі поразки нашої спільної заявки вимагав від Андрія Івановича відставки. Цю пропозицію Петро Димінський озвучив привселюдно. Утім, міський голова Львова про неї згадав лише два дні тому. Власне, тоді, коли стало відомо про результат тендеру. Звісно, парі не відбулося і львівський олігарх не збідніє на 5 мільйонів. Але Андрій Садовий не надто розчарований цим фактом. За його словами, інвестиційний потік, спрямований на Львів, перевищуватиме позначку в мільярд доларів.

“Чемпіонат Європи чи світу з футболу – це, безумовно, велике свято. На ці заходи приїздять мільйони уболівальників з інших країн Європи. Господарі футбольних першостей мають врахувати усі дрібнички перебування гостей – дороги, готелі, сервіс, харчування. Усе це має бути на найвищому рівні”, – каже президент Асоціації футболу Львівщини Ярослав Грисьо, який торік відвідав чемпіонат світу з футболу в Німеччині. За словами Ярослава Антоновича, німцям вдалося провести світовий форум майже без недоліків. Утім, Україну та Польщу важко порівнювати з Німеччиною. “Не варто думати, що через п’ять років усі українські дороги стануть такими, як в Німеччині. Але те, що ми наблизимося до них за якістю життя, це точно. Нині важко сказати на 70 чи 80 відсотків ми матимемо те, що є у розвинутих країнах. Переконаний, що Україна не буде гіршою, аніж Португалія чи Іспанія. ” – міркує Ярослав Грисьо. А ось про те чи вдасться Львову гідно провести матчі континентального форуму, президент Асоціації футболу Львівщини говорить обережно. Каже, що багато чого залежатиме від працелюбства галичан та того, наскільки вони переймуться цією справою.

Львівська міська рада вже виділила 25 гектарів землі під будівництво сучасного спорткомплексу для проведення 2012 року ігор чемпіонату Європи з футболу. Ділянка розташована на вулиці Стрийській поблизу іподрому. Німецька компанія “Хохтіф” береться не лише за будівництво спортивної споруди, а й за його фінансування. Німці виділять 75 відсотків від вартості будови. “Хохтіф” будуватиме не лише стадіон, а й величезний комплекс: ресторани, бари, спортзали, конференц-зали, виставкові зали, магазини. Це роблять для того, щоби стадіон заробляв гроші, а не був як, скажімо “Україна”, на якій двічі на місяць “Карпати” проводять власні матчі, а увесь інший час споруда пустує.

На споруду буде витрачено 60 млн євро. Про солідність німецької фірми свідчить той факт, що вона будувала два стадіони, де пройдуть матчі чемпіонату світу-2006 – у Кайзерслаутерні та Дортмунді, та реконструювала стадіони “Бенфіки” у Ліссабоні та “Боруссії” у Менхенгладбасі.

Новий стадіон вміщатиме 32 тисячі глядачів. Саме кількість сидячих місць, передбачених у попередньому проекті, найбільше непокоїть Ярослава Грися. “Маючи стадіон на 32 тисячі глядачів, ми зможе прийняти лишень два матчі групового етапу чемпіонату Європи. Якби у нас була спортивна споруда на 40 тисяч глядачів, можна було б претендувати ще на одну чвертьфінальну гру” – зазначив у розмові з журналістом “Погляду” президент Асоціації міні-футболу Львівщини.

Окрім стадіону, у Львові треба збудувати два нові готелі європейського класу (один п’ятизірковий, інший – на “зірочку” менше), реконструювати львівські готелі, збудувати автобан Львів-Краківець тощо.

Міські чиновники Львова не сумніваються у тому, що їм вдасться залучити потрібні інвестиційні кошти. Координатор проведення Євро-2012 у нашому місті Остап Процик вважає, що найбільшою проблемою буде визначення найвигідніших пропозицій. Натомість, Ярослав Грисьо каже, що треба, аби держава створила інвесторам відповідні умови, щоб зацікавити тих працювати в Україні. Звісно, для того, аби не злякати інвесторів, потрібно, щоб політична ситуація у нашій країні набула стабільності. УЄФА має допомогти Україні та Польщі знайти інвесторів. Приміром, у керівного футбольного органу є партнери, які теж мають долучитися до підготовки наших країн до Євро-2012.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *