Розумні платять менше

Ірина СМЕРТИГА, Новий погляд"

|

Тим, хто оплачував навчання торік, податкова може повернути частину сплачених податків.

З 1 січня до 1 квітня триває декларування доходів, отриманих минулого року. Однак заповнивши декларацію, можна не лише доплатити державі податки, а й повернути частину зайво сплачених торік.

Обов’язок декларувати свої доходи має не так уже й багато громадян. Якщо єдиним доходом платника податку впродовж минулого року була зарплата на рідному підприємстві, то відвідувати з дружнім візитом податкову немає потреби. Оскільки всі податки за нього вже сплатило підприємство, яке виступає в даному випадку в ролі податкового агента.

Ті ж громадяни, які отримували доходи від осіб, що не є податковими агентами, зобов’язані задекларувати свої доходи і сплатити з них податок. Тобто люди, що здавали житло в найм або ж отримали доходи від продажу цінних паперів чи з-за кордону, мають замельдуватися перед податковою.

Якщо громадянин знехтує своїм обов’язком віддати “кесарю кесареве”, його можуть оштрафувати. Розмір штрафу коливається між 3 і 8 неоподатковуваними мінімумами (51-136 грн). Водночас сплата штрафу не звільняє від сплати власне прихованого від держави податку.

Декларації можна заповнити і добровільно, якщо особа хоче повернути собі частину сплаченого торік податку. Закон про оподаткування доходів фізичних осіб передбачає, що річний оподатковуваний дохід платника податків можна зменшити на суму, яку він витратив на певні товари чи послуги. До таких груп витрат належать: витрати на навчання, штучне запліднення, довгострокове страхування життя чи недержавне пенсійне страхування та на благодійність.

Водночас існує низка обмежень щодо розміру витрат, які можна включати до податкового кредиту. Граничний розмір витрат на навчання, які можна зарахувати до податкового кредиту – 680 грн за кожен місяць навчання у році. До прикладу, якщо студент навчався 9 місяців протягом минулого року і заплатив за навчання 10000 грн, то свій річний оподатковуваний дохід він (або хтось з його батьків, якщо вони платили за навчання) може зменшити лише на 6120 грн (тобто 680 грн помножені на 9 місяців).

Такі ж обмеження стосуються і витрат на страхування життя чи пенсійне. Якщо платник страхує себе, він може зарахувати до податкового кредиту 680 грн внесків, якщо ж він страхує когось із членів своєї сім’ї, до податкового кредиту можна віднести не більше 340 грн витрат на страхування.

Ще одне обмеження стосується розміру самого податкового кредиту. Він не може бути більшим від суми отриманої за рік зарплати платника. До прикладу, якщо людина жила на гроші, отримані від оренди свого майна, але при цьому не отримувала зарплати, то розраховувати на податковий кредит вона не може.

Потрібно також пам’ятати, що всі витрати мають бути підтверджені документами. В цьому випадку підійде будь-який платіжний документ – фіскальний чи товарний чек, касовий ордер, товарна накладна.

Отримати податковий кредит можуть лише резиденти (громадяни України), які мають індивідуальний ідентифікаційний номер. В іншому випадку отримати податковий кредит неможливо.

Повертати гроші податкова повинна впродовж 60 днів після подання платником декларації. Гроші можуть перерахувати на рахунок платника податку чи на визначену в декларації адресу.

Податківці також, згідно із законом, зобов’язані допомагати громадянам заповнювати декларацію – податківці не мають права відмовити платнику в цьому, оскільки в разі відмови він не несе відповідальності за неповне або невірне заповнення декларації у місцевій податковій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *