Львів`яни повстали проти бомжів

Марія ДОРОТИЧ, “Україна і час”

|

Бажання влади Львова створити притулок для бездомних на вулиці Весняній викликало обурення у тамтешніх мешканців.

Люди не хочуть мати сусідів-“бомжів”. Громада вдалася до перешкоджання праці будівельників. Подробиці конфлікту спробувала з`ясувати кореспондентка газети “Україна і час”.

Невелика будівля занедбана уже кілька років. Колись тут був дитячий садочок, у який після ремонту планують поселити безпритульних. Неподалік зібрався гурт людей. Мешканці сусідніх вулиць, зокрема Городницької, пильнують, чи будівельники, бува, не розпочали ремонт. Днями приблизно півсотні осіб перекрили дорогу вантажівкам, що привезли будівельні матеріали та двері. За словами учасниці Адріани Бойкевич, дехто навіть намагався лягти під колеса автомобілів.

“Будівельникам таки вдалося встановити вікна у споруді, але ми боротимемося до кінця, — розповідає наша співрозмовниця. — Ми не хочемо, щоби серед нас жили люди, хворі на туберкульоз, коросту, сифіліс. У цьому районі і так небезпечно — тут розташований розподільник УМВС, а нічліжка для бомжів — це занадто”.

Молода мати Вікторія Кмінь, яка приєдналася до розмови, каже, що побоюється за безпеку своїх дітей-дошкільнят. Дитячого майданчика на вулиці немає, тому малюки граються неподалік занедбаного будинку.

“Серед безпритульних чимало злодіїв, колишніх засуджених, душевно хворих. У нашому районі буде небезпечно повертатися пізно додому, а дітям і поготів, — ділиться думками Вікторія. — Я не проти, щоби бездомні мали нічліжку, бо вони теж люди. Вважаю, що такі заклади потрібно будувати за містом, як це практикують у більшості європейських країн”.

Окрім того, обурені мешканці стверджують, що відновлення дошкільного закладу буде більш доречним, ніж створення притулку для бомжів. Адже у мікрорайоні є лише один садочок на вулиці Липинського, який не здатен вмістити ще й дві сотні дітей з прилеглих вулиць.

“Невже владі важливіше поселити безпритульних, а дітей кинути напризволяще? — ділиться думками молода мама Наталія. — У сусідньому дитсадку малюки по двоє сплять на одному ліжку, вчаться у тісних кімнатах. Щоби розв`язати проблему, деяких дітей переселили у переобладнану кімнату фізичного виховання”.

Мешканці вважають, що приміщення притулку площею понад тисячу квадратних метрів — занадто для 140 безпритульних. За їхніми словами, воно може вирішити проблему браку дитсадочків. Уже 150 людей написали скарги до міської ради, правоохоронних органів, санстанції…

Коментар

Начальник управління праці та соціального захисту Львівської міської ради Наталія ФЕДОРОВИЧ:

— З юридичного боку ми маємо рацію, бо згадане приміщення призначене для бездомних і є власністю міста. Я хочу донести до людського серця, що захист безпритульних — гуманна справа кожного, обов`язок християн.

Більшість безпритульних не є злодіями, бандитами. Переважно це люди, які постраждали через квартирні махінації, опинившись таким чином на вулиці.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *