Олег Тягнибок, народний депутат України: „Якщо Львівська міськрада не відреагує на рекомендації ВРУ, я буду звертатися завтра до прокуратури”

|

„Постанову, яку я запропонував підтримали 239 депутатів ВРУ. Постанова має два аспекти – політичний і юридичний. Юридичний момент – рекомендація Львівській міськраді скасувати рішення від 13 червня цього року, яке стосується впорядкування польських військових поховань, оскільки міськрада перевищила свої повноваження і це рішення було прийнято без дотримання вимог чинного законодавства.

Існує Закон України „Про охорону культурної спадщини”, відповідно до якого визначено порядок змін на частині елементів, написів, позначок тих об’єктів, які занесено до державного реєстру пам’яток України національного значення. У 2001 році постановою Кабміну за підписом тодішнього прем’єра Кінаха Личаківський цвинтар як історико-культурний заповідник і був занесений до цього реєстру. Відповідно ці питання має вирішувати Кабінет міністрів і відповідні профільні комітети, а не сесія міськради.


Щодо політичного аспекту, то я за українсько-польські стосунки, за те, щоби їх розвивати і щоби дякувати полякам за те, що вони є нашими європейськими адвокатами, але я проти того, щоб ці добросусідські стосунки будувалися не на рівноправних засадах, а в ущерб одній стороні. В результаті – одна сторона має задоволений гонор, а друга – принижену національну гідність. Неприпустимо, щоби писали написи в Україні польською мовою „тут поховано польського солдата, який заганув за Батьківщину”, яка ж батьківщина Львів для поляків, це ж смішно. А враховуючи те, що поляки неодноразово виступали і мають навіть відповідні товариства у Львові, то це абсолютно некоректно стосовно українців. Я вважаю, що написи мають бути двома мовами, щоб це не суперечило Конституції України. Напис може бути „тут поховано польського солдата, який загинув в українсько-польській війні” – і все буде в порядку.

І друге щодо мілітарного символу меча-щербця, який вимагає встановити польська сторона і який вже є встановлений всупереч навіть тому протоколові, який підписано між президентами України і Польщі. Фактично за польською міфологією це є символ вічної перемоги польської зброї над Києвом, за їхньою легендою меч Короля Владислава Хороброго був надщерблений об Золоті Ворота, коли він захопив Київ. Цим мечем коронували королів польських. Неприпустимо, щоб такий символ знаходився в Україні. Має бути межа поступок.

Я не маю права втручатися в роботу міської ради. Це є рекомендація, а міська рада може навіть не розглянути рекомендацій ВРУ, це їхня справа. Але вважаю, що Львівська міська рада має шанс для того, щоби все-таки скасувати це рішення тим паче, що завтра буде сесія. Потрібно владнати це питання. Навіть, можливо, скасувати рішення або прослідкувати, щоби не було написів і мілітарних символів. Якщо ж ні, я буду звертатися завтра до прокуратури, щоби прокуратура відповідним чином прореагувала на порушення законодавства.

Зважаючи на те, що на п’ятницю заплановано відкриття „Цвинтаря Орлят”, я вважаю, якщо вже напис є, то його можна прикрити якоюсь тканиною чи квітами, а пізніше демонтувати і написати відповідні правильні написи, які не будуть принижувати честь і гідність українців. Було б бажання це зробити, а технічно це можна виконати без проблем. Я вважаю, що в п’ятницю таки варто відкривати „Цвинтар Орлят”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *