Передостанній крок до офіційного відкриття - "Львівська газета", 7 червня

|

Вчора у Варшаві державний секретар України Олександр Зінченко зустрівся з головою Бюро національної безпеки Республіки Польща Єжи Баром. Як повідомила прес-служба секретаріату Президента України, підсумком зустрічі стало підписання Протоколу про втілення угоди від 21 березня 1994 року між урядом України й урядом Республіки Польща щодо вшанування пам’яті жертв війни та політичних репресій.

Нагадаємо, що 19 травня міська рада Львова заявила про свій намір офіційно завершити впорядкування польських військових поховань на Личаківському цвинтарі за умови підписання відповідних протоколів на урядовому рівні.

Львівська міськрада оприлюднила таку заяву після того, як було досягнуто компромісу між польською та українською сторонами. “Тут лежить польський воїн, полеглий за Батьківщину”, – так звучить компромісний варіант напису польською мовою на центральній плиті. Польська сторона відмовилася від двох пунктів – установлення зображення меча-щербця на плиті та скульптурних зображень левів.

Підписання протоколів у Варшаві відкрило шлях до останнього кроку на шляху впорядкування військового меморіалу, який має зробити міська рада Львова. За підсумками окремої зустрічі державного секретаря України з Президентом Польщі Алєксандром Кваснєвським досягнуто домовленості щодо урочистого відкриття й освячення польського військового меморіалу та могил воїнів УГА на Личаківському цвинтарі у Львові
24 червня – в рамках чергового засідання Консультаційного комітету України та Польщі. Нагадаємо, перебуваючи в Польщі в середині квітня, Віктор Ющенко заявив, що Україна бере політичне зобов’язання до червня остаточно вирішити питання щодо польських військових поховань на Личаківському цвинтарі.

Проте досі не відомо, чи вдасться міськраді до 24 червня ухвалити відповідне рішення. Як зазначає член комісії з військових поховань Львівської міської ради Андрій Стецьків, під час винесення такої ухвали можуть виникнути проблеми.

– Проте якщо суть протоколу відображає думку міськради, я не бачу причин, чому депутати мали б проголосувати проти прийняття такого рішення, – сказав у коментарі “Газеті” пан Стецьків.

І

з думкою Андрія Стецьківа погоджується Василь Білоус, голова комісії з військових поховань Львівської міськради.

– Якщо підписані протоколи справді відповідають позиції міськради, висловленій 19 травня, то відповідне рішення, звичайно, ухвалять, – сказав “Газеті” пан Білоус. – Навіть більше, таку ухвалу можуть винести днями, після ознайомлення з протоколами.

Подробиць підписаного протоколу не розголошують. Як повідомляють польські інформагентства, міністр закордонних справ Польщі Адам Ротфельд сказав, що представники української влади просили польську сторону не робити публічних заяв, беручи до уваги думку місцевого керівництва Львова, якому й належить остаточне рішення в залагодженні польсько-українського конфлікту довкола “Цвинтаря Орлят”. Учасником переговорів у Варшаві був мер Львова Любомир Буняк, який мав би простежити за відповідністю підписаних протоколів позиції міської ради.

Тарас Бик

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *