Високий замок не відбудують? - "Львівська газета", 14 квітня

|

Нинішні бюджетні баталії в міській раді повинні бути доволі гарячими – адже після змін до державного бюджету й підвищення мінімальної зарплати естафету має перейняти місто, аби внести відповідні зміни до свого фінансового документа.

Тим часом проект змін до бюджету, який мусять розглянути сьогодні, викликає низку зауважень. Зокрема, члени депутатської групи НРУ в складі фракції “Наша Україна” міської ради – Зеновій Гузар, Михайло Космина, Богдан Бедрило та Тетяна Крушельницька – на вчорашній прес-конференції висловили своє бачення, яким повинен бути виправлений бюджет.

Зеновій Гузар критикує проект нового бюджету за те, що збільшення видатків на освіту й охорону здоров’я є недостатнім: освітянам замість
19,3 млн. грн. пропонують
15 млн., а сфері охорони здоров’я – 8,8 млн. замість потрібних 14,1 млн. Однак не менше непокоїть пана Гузара те, що гроші на виплату заробітної плати “перекинули” з не менш важливих рядків бюджету – коштів, передбачених на капітальний ремонт, закупівлю якісного медичного обладнання та медикаментів, зокрема інсуліну.

Тому група НРУ пропонує вихід із ситуації. За словами пана Гузара, “не треба всі гроші давати на воду. Думаю, якщо на воду й газопроводи викласти на 10 мільйонів менше, то громадяни цього практично не відчують, адже соціальна галузь не повинна страждати”. Своєю чергою, Михайло Космина зазначив, що в підготованому проекті бюджету “закладено невдоволення освітян”. Тому він пропонує скерувати кошти передусім на соціальні цілі, а всі інші потреби міста фінансувати зі спецфонду.

Доволі різко висловився Богдан Бедрило. За його словами, влада дуже формально поставилася до внесення змін у фінансовий документ, суто косметично зробивши правки. “Замість того, щоб скеровувати кошти на газопровід для тещі та на воду, краще повернутися обличчям до львів’ян”, – говорить він.

Окрім перетворення львівського бюджету на соціальний, перегляду потребує також субвенція, виділена Кабміном на святкування 750-річчя Львова. Зрештою, вже можна передбачити, що дискусії будуть запальними, адже депутати наполягатимуть перекинути заплановані на відбудову Високого замку гроші на більш нагальні потреби. Як зазначив Михайло Космина, на позавчорашньому засіданні бюджетної комісії за участю виконавчих служб перший заступник міського голови Василь Кравців і заступник із бюджетних питань Любов Максимович погодилися: доки архітектурні пам’ятки перебувають у катастрофічному стані, не доцільно починати нове будівництво. Однак, передбачає пан Космина, доведеться вести справжню битву з Любомиром Буняком, який зовсім недавно наполягав, що відбудова Високого замку є “найкращою ідеєю за останні двадцять років” і він обов’язково здійснить її. “Ця ідея абсолютно унікальна за своєю абсурдністю, – впевнена Тетяна Крушельницька. – Це суперечить усім законам – і українським, і міжнародним – про охорону історичних пам’яток”.

НРУ має ще одну вельми принципову пропозицію – переглянути список пам’яток архітектури, які реставруватимуть до 750-річчя Львова. Фактично депутати хочуть, щоб тих об’єктів, які не вдасться відремонтувати від А до Я, взагалі не рухали, а кошти скерували на решту. Серед будівель, які можуть постраждати від цього, – театр Заньковецької. За словами Михайла Космини, для капітального ремонту театру потрібно близько 80 млн. грн., а виділять трохи більше двох із половиною. Тим часом за ці кошти можна повністю відремонтувати Природничий музей. Не менше зауважень до коштів, скерованих на роботи на Цитаделі – адже більшість об’єктів цього комплексу орендують комерційні структури, які могли б дати лад прилеглій до них території. Як зазначила пані Крушельницька, “Цитадель може бути символом безгосподарності міста. Ця пам’ятка архітектури повинна перебувати в комунальній власності, а не в оренді приватних структур”. Відтак, вважає пан Космина, саме через закритість влади не всі львів’яни зможуть долучитися до ушляхетнення міста з нагоди його 750-річчя, адже в цьому могли б узяти участь певні підприємці та комерційні структури.

Усе ж пан Бедрило сподівається, що вдасться ухвалити компромісний проект бюджету – принаймні щодо цього тривають переговори з представниками інших фракцій і груп.

Вікторія Бондарчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *