Знову до школи - „Львівська газета“, 1 грудня

|

Деякі з них розпочали роботу вже вчора, інші розпочнуть не пізніше ніж 1 грудня. Про це “Газету” повідомив Михайло Брегін, начальник управління освіти Львівської облдержадміністрації. Рішення припинити страйк ухвалюють на нарадах педагогічних колективів.

Школярі наздоганятимуть навчальний процес за рахунок скорочених зимових канікул, а також у позаурочний час. Нагадаємо, що страйк розпочався в середу, 24 листопада, й нині охопив майже всі школи області. Багато вчителів, а також батьків учнів ще й досі перебувають у Києві.

“Щодня ходимо на мітинг, – розповіла Ірина Мавдрик, учитель фізики СШ № 1. – Хто може – їде в Київ, хто не може – йде в центр. Навіть коли розпочнеться навчальний процес, ми не припинятимемо акцій протесту. В учителя ж не весь день зайнятий. Коли зможемо – хто вранці, хто після обіду – але продовжуватимемо ходити на мітинги. Будемо стояти до кінця”.

Оксана Супрович, учитель зарубіжної літератури, зазначила: “Тільки-но повернулися з Києва. Їздили за власні кошти. Атмосфера – неповторна. Перемога вже нікуди від нас не піде. Познайомилися з одеситами, донеччанами, чехами, поляками. Таке єднання буває раз на тисячу років. Ми горді, що виховали таке покоління”.

Завуч із навчально-виховної роботи СШ №98 Н. Холява каже, що ті, хто не зміг поїхати в Київ, щодня ходять у центр Львова. “Хоч це дуже малий вклад, але прагнемо принаймні за ці дві-три години, які будемо на мітингу, показати, що теж маємо право на власну думку. Ми не виступаємо за якогось одного лідера, просто хочемо підтримати справедливість”.

Тож страйк у Львові помаленьку збавляє оберти. Вчора міське управління освіти ухвалило рішення припинити страйк і відновити навчальний процес у школах. А на думку Андрія Соколова, голови профспілки освітян, це прояв паніки, малодушності та “шкідництва”.

– Доки Ющенко не виніс ухвали припинити страйк, – заявив пан Соколов, – ми не маємо права робити цього. Це наша позиція. Коли тисячі педагогів повернуться до навчального процесу, а сто тисяч учнів сядуть за парти, вулиці спорожніють. Це – капітуляція. Ми не допустимо такого самоуправління чиновників.

Слід нагадати, що багато вчителів, батьків та учнів старших класів також перебувають у столиці. І тепер перед ними постає важлива дилема: “гризти” граніт науки чи боротися за своє майбутнє.

Оксана Гірняк

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *