“Нафтогаз України“ розпочав переговри з „Туркменнафтогазом“

|

Сьогодні у Ашгабаді розпочалися переговори делегації НАК “Нафтогаз України”, яку очолює перший заступник голови правління Компанії Вадим Чупрун та керівництва ДТК “Туркменнафтогаз”, повідомляє прес-центр НАК „Нафтогаз України“.

Під час переговорів сторони визначать обсяги природного газу, його вартість, співвідношення товарної та грошової частини при оплаті поставок у 2005 році. Україна підтвердила зацікавленість у довгостроковому співробітництві у газовій і суміжних галузях. Сторони також обговорили актуальні питання українсько-туркменських міждержавних відносин.

Туркменська сторона висловила впевненість у тому, що політична криза в Україні та зниження рівня платежів на внутрішньому ринку не призведе до погіршення розрахунків за природний газ. З свого боку, українська делегація запевнила ДТК “Туркменнафтогаз” у готовності неухильно дотримуватися домовленостей щодо постачання в Україну туркменського природного газу та розрахунків за нього.

Довідка: Поставки туркменського газу в Україну здійснюються відповідно до Міждержавної угоди про співробітництво у газовій галузі на 2002-2006 роки. Туркменістан є найбільшим постачальником газу до України. У 2004 році обсяг постачання складе 36 млрд. м³, що відповідає 45% потреби України у цьому виді енергоносіїв. Україна – найбільший покупець туркменського газу.

В 2005-2006 роках НАК “Нафтогаз України” планує щорічно закуповувати до 44 млрд. м³ природного газу туркменського походження за прямим контрактом купівлі-продажу з ДТК “Туркменнафтогаз” (до 36 млрд. м³), а також з ресурсів ВАТ “Газекспорт” (до 8 млрд. м³). Відповідно до підписаного 27 липня у Москві пакету документів між НАК “Нафтогаз України”, ВАТ “Газекспорт” та RosUkrEnergo AG, обсяги поставок туркменського природного газу до України в період з 2007 по 2028 рр. планується збільшити до 60 млрд. м³ на рік.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *