Виборчі технології в дії - „Поступ“, 13 вересня

|

Технологічним планом, за допомогою якого хочуть перешкодити підготовку дільничних виборчих комісій, назвав довірена особа Віктора Ющенка в Дрогобицькому виборчому окрузі Богдан Буца останнє засідання територіальної виборчої комісії. Нагадаймо, що під час засідання ТВК у виборчому окрузі № 123 кілька членів комісії, які представляють Віктора Януковича та деяких так званих технічних кандидатів, запропонували ліквідувати виборчу дільницю в лікарні у Стебнику та об`єднати дві дільниці в одну. Решта членів комісії ініціативу підтримала. Та коли на голосування винесли питання про об`єднання інших двох дільниць, пропозиція не набрала потрібної кількості голосів. 28 членів ТВК залишили засідання, яке відразу ж припинили через відсутність кворуму.

На думку Богдана Буци, штабісти головного суперника Ющенка Віктора Януковича навмисне об`єднують дільниці, щоби на них прийшло близько трьох тисяч людей. Так більшість виборців може просто не дочекатися отримання бюлетеня. „Представники Януковича знають, що на Західній Україні народ прийде й проголосує за Віктора Ющенка. А тому їм потрібно зменшити кількість цих виборців“, — стверджує пан Буца.

Водночас Богдан Буца висловив сумнів щодо можливого зриву виборів на Дрогобиччині. На його думку, ті члени виборчих комісій, які представляють Януковича та технічних кандидатів, правильно оцінять ситуацію й працюватимуть далі.

Під час виборів у Трускавці, який належить до Дрогобицького виборчого округу, виборчі дільниці облаштують, зокрема, і в санаторіях. Тому всі, хто там відпочиватиме, якщо матимуть відкріпні талони, зможуть віддати свій голос за того чи іншого кандидата в президенти. Наскільки високим є ризик фальсифікації саме на цих дільницях, нині оцінити важко, — стверджує Богдан Буца. Адже 31 жовтня буде зовсім інший наплив відпочивальників. Проте на кожній дільниці, безперечно, будуть спостерігачі, які стежитимуть за дотриманням законності під час процесу волевиявлення громадян.

На відміну від довіреної особи Ющенка, представники Януковича вважають об`єднання виборчих дільниць цілком логічним. „Навіщо тримати дві дільниці по п`ятсот чоловік, коли можна зробити одну дільницю на тисячу чоловік, тим паче, що обидві знаходяться в одному мікрорайоні?“ — вважає керівник обласного штабу Віктора Януковича Олексій Радзієвський. Посилаючись на закон про вибори президента, пан Радзієвський запевнив, що тисяча виборців матиме досить часу, щоби проголосувати.

Ірина Сиривко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *