“Поступ“ не зупинити - „Поступ“, 20 серпня

|

Редакцію „Поступу“ намагалися спалити. Вчора над ранок невідомі підпалили один з кабінетів редакції, де розташований відділ верстки і де перебували найпотужніші та найважливіші в роботі газети комп`ютери, а також увесь електронний архів „Поступу“ за останні сім років діяльності газети. Правоохоронні органи Львова порушили за цим фактом кримінальну справу, триває слідство. За попередніми підрахунками, сума матеріальних збитків, завданих редакції, становить 300 тисяч гривень. Однак не до порівняння вагомішою є втрата інтелектуальної власності: йдеться про вже згаданий архів, в якому містилися результати праці багатьох людей, що впродовж існування газети працювали над її створенням. Вогонь знищив не лише архів усіх чисел „Поступу“, що виходили впродовж семи років, а й напрацьовані за цей час журналістами бази даних, досьє та фотоархів. Відновити бодай частково втрачену „Поступом“ інтелектуальну власність буде надзвичайно важко.

Як вдалося з`ясувати, підпал скоїли між 4 та 5.30 ранку. Останній працівник залишив приміщення редакції близько четвертої ранку, а вже за чотири години (о 8.00) охоронці будинку помітили дим на четвертому поверсі, де, власне, і розташована редакція. На той час вогонь знищив майже все в підпаленому приміщенні й пожежа вщухала, тож охоронцям вдалося загасити вогонь самотужки.

Експерти, які приїхали невдовзі, знайшли на згарищі зотлілий саморобний смолоскип — палицю з намотаною ганчіркою, просяклу займистою хімічною речовиною (зараз її досліджують фахівці львівського науково-дослідного експертного криміналістичного центру).

Слідчий відділ Франківського райвідділу міліції порушив кримінальну справу (ч. 2 ст. 194 Кримінального кодексу України) за фактом підпалу. Наразі правоохоронці ухиляються від офіційних коментарів і відмовляються озвучувати офіційні версії до завершення слідства. Водночас начальник міського УМВСУ Михайло Курочка у вчорашній розмові із журналістами ТРК „Люкс“, на здивування працівників редакції „Поступу“, заявив, що, на його думку, пожежа найімовірніше могла виникнути внаслідок неправильного використання побутових приладів. До такого алогічного висновку новоспечений головний міліціонер Львова дійшов, побувавши на місці пожежі. Одночасно сліди підпалу очевидні навіть не фахівцям. Чорні сліди патьоків займистої масляної речовини досі залишилися на зовнішній стіні будинку та всередині приміщення редакції. Вікно спаленого приміщення розбите всередину, а безпосередньо біля нього — пожежна драбина, якою, за нашими припущеннями, зловмисник й дістався до четвертого поверху будівлі, де розташована редакція.

Варто нагадати, що 11 серпня у цьому ж будинку й дуже близько до приміщень, які займає редакція „Поступу“, вже була пожежа, причиною якої теж, ймовірно, став підпал. Тож працівники газети мають підозри, що ці дві пожежі були цілеспрямованими акціями, вчиненими, щоб залякати редакційний колектив, і, можливо, продемонструвати методи, до яких готові вдаватися недоброзичливці газети.

Доки триває слідство, редакційний колектив і правоохоронці сходяться на думці, що найімовірніша причина підпалу — помста за гострі публікації або жорстке попередження на майбутнє. Проблема для слідства полягає в тому, що „Поступ“, намагаючись дотримуватися обраної ним політики об`єктивного висвітлення подій, регулярно публікує критичні матеріали, головними героями яких є політики та чиновники різних рівнів. Багато хто з них міг би через свій характер мати жаль на газету. Питання лиш у тому, хто із цих людей здатен на такі брутальні вчинки.

Та попри все, „Поступ“ і надалі виходитиме. Одна з комп`ютерних компаній вже позичила редакції найбільш потрібну техніку, до того ж, свою допомогу запропонували колеги з газет „Експрес“ та „Львівська газета“. Свою солідарність з нами задекларували й наші польські колеги з „Газети виборчої“, Асоціація видавців періодичної преси, а також низка політиків та громадських діячі. А голова Комітету ВРУ з питань свободи слова та інформації Микола Томенко вже звернувся до міністра ВСУ Миколи Білоконя та голови СБУ Ігоря Смєшка з проханням взяти під особистий контроль перебіг слідства у цій справі та негайно взятися за розкриття злочину. Пан Томенко також вважає, що підпал є політичним замовленням або спробою залякати журналістів, позаяк, каже він, „Поступ“ є одним з небагатьох незалежних друкованих ЗМІ в Україні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *