Не такі страшні гудрони, як їх малюють - „Високий замок“, 10 серпня

|

Підприємство „Еконова“ хоче показати, як правильно поводитися з відходами. Гудрони або, простіше кажучи, відходи переробки нафтопродуктів, можна переробляти на корисні речі без шкоди для екології та здоров’я людей.

У цьому запевняє генеральний директор науково-виробничого підприємства “Еконова” Олександр Верейці. Це підприємство отримало всі необхідні дозволи для початку робіт з утилізації гудронів в орендованому цеху кріоліту виробничого об’єднання “Сірка”, що у Новому Роздолі Миколаївського району Львівської області.

Тим часом у пресі почали з’являтися публікації на цю тему. Дехто почав лякати мешканців Нового Роздолу, мовляв, нове виробництво є небезпечним. “Так кажуть ті, хто до кінця не розібрався в ситуації”, – каже Олександр Верейці. Він переконує, що переробка відходів не шкодитиме довкіллю. “Небезпечним є спалювання або закопування відходів, а “Еконова” буде їх утилізувати – це зовсім різні речі, – каже Олександр Верейці. – Вперше в Україні хочемо показати, як правильно поводитися з гудронами – згідно з міжнародними нормами та постановою Кабінету Міністрів України. Переконатися на власні очі у безпеці переробки гудронів зможуть громадські екологічні організації, журналісти”. Безпеку утилізації гудронів керівник “Еконова” пояснює образно: “Якщо митися милом з ранку до ночі, можна зіпсувати шкіру. Тож можна сказати, що виробництво мила завдає шкоди людям. А той, хто використовує мило двічі на день, має чисту здорову шкіру. Так і з продуктами переробки відходів – ми дамо рекомендації, як їх безпечно використовувати”.

Зрештою, вже сама складова “еко” в назві підприємства “Еконова” має відкинути будь-які сумніви щодо безпеки для екології його діяльності. Основною метою цього спільного українсько-угорського підприємства є вирішення екологічних проблем, зокрема з переробки промислових відходів на базі власних виробництв. Для очищення та подальшої переробки відходів підприємство володіє передовими сучасними технологіями та виробничими потужностями. “Еконова” займається безпечною утилізацією промислових відходів, шкідливих речовин та хімічних сполук.

Для початку “Еконова” має намір переробити гудрони, що вже майже рік зберігаються у 27 вагонах на Добротвірській ТЕЦ. Нагадаємо, туди їх завезло з Угорщини одне з львівських підприємств нібито для переробки та утилізації, за що угорська сторона заплатила гроші. Кошти підприємці витратили, а гудрони так і не переробили. Хотіли спалити відходи, але дозволу не отримали, оскільки це негативно впливає на довкілля (після цього і почалися розмови про небезпеку гудронів). Так і лежали гудрони до сьогодні у Добротворі мертвим вантажем. Але згідно з Базельською конвенцією, завезені з-за кордону відходи мають бути перероблені. Якщо це не виконується, їх треба або повернути, або віддати іншому підприємству для утилізації. Тож з’явилося підприємство “Еконова”, яке має намір використати відходи з користю і без шкоди для екології. Та виявилося, що фірма, яка завезла відходи, заборгувала “Укрзалізниці” понад мільйон гривень за простій вагонів. Вигравши суд, залізниця заарештувала вантаж з відходами. “Але заарештувати можна тільки продукт переробки відходів, – каже Олександр Верейці. – Тож ми утилізуємо гудрони в орендованому цеху на “Сірці” (угорці компенсують витрати на переробку) і віддамо їх судовим виконавцям. Після цього офіційно зможемо брати участь у тендерах на переробку українських і закордонних відходів. Крім того, працюватимемо із цинкомісткими відходами підприємства “Хімволокно”, що у Сокалі”.

Як розповів Олександр Верейці, підприємство “Еконова” пройшло важкий і довгий шлях, щоб зібрати всі погодження і дозволи на утилізацію відходів промислового виробництва. Підприємство отримало ліцензію на переробку відходів, захистило проект, в якому описано технологію переробки. Крім того, отримало цілу низку дозволів для місця, де відбуватиметься переробка відходів, та дозвіл на виконання робіт. І лише оцінивши досконалий підхід підприємства до проблеми, 27 липня цього року заступник голови Львівської облдержадміністрації Леонід Мельник видав доручення про сприяння НВП “Еконова” у переробці промислових відходів.

– Унаслідок утилізації відходів з’являється товарна продукція для подальшого використання у промисловості, – каже генеральний директор “Еконова”. – Гудрони можна переробити в модифікатори, що використовуватимуться у цементному виробництві або як добавка до вугілля. Після більш глибокої переробки (вона потребує значніших інвестицій та потужнішого обладнання) з’являється продукція, з якої виробляють пінобетон. Третя стадія утилізації “породжує” сухі будівельні суміші, що мають великий попит. Підприємство обирає одну з трьох стадій переробки відходів – залежно від інвестицій і від того, який ринок хоче заповнити.

До речі…

За інформацією, опублікованою на сайті Львівської облдержадміністрації, на Львівщині є понад 500 тисяч тонн гудронів, які з точки зору екологічної безпеки треба обов’язково утилізувати. Зокрема, відходи скупчено у Жовківському районі, Дрогобичі, Бродах. “Причому важливо не тільки зберегти екологічний фон області, а й економічно вигідно використати гудрони”, – заявив заступник губернатора Леонід Мельник.

Олександра ХАРЧЕНКО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *